Linkovi

"Endevor" obavio poslednju misiju


Šatl Endevor sleće u svemirski centar Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi 1. juna 2011. Endevor je ukupno proveo 299 dana u svemiru i, za vreme 25 letova, prešao više od 122.8 miliona milja.

Američki svemirski šatl „Endevor“ se rano jutros vratio na Zemlju, na završetku poslednjeg leta do Međunarodne svemirske stanice. Komandant Mark Keli je sa posadom bezbedno sleteo u Semirski centar „Kenedi“ u Floridi. To je bilo 25. prizemljenje letelica američke Agencije za istraživanje svemira obavljeno po mraku, što je otprilike petina ukupnog broja sletanja.

Keli je rekao da je „tužno videti poslednje sletanje šatla“, ali je dodao da za letelicom ostaje „veliko zaveštanje“. „Endevor“ će sada biti prebačen u muzej u Kaliforniji.

Šatl je proveo više od dve nedelje u svemiru, dopremivši na Međunarodnu stanicu detektor za kosmičko zračenje vredan dve milijarde dolara i rezervne delove za stanicu.

Današnjim prizemljenjem „Endevora“ završena je 19-ogodišnja istorija letelice, koja je postala drugi od tri američka šatla koji prestaju da se koriste. NASA je saopštila da je „Endevor“ prešao ukupno 198 miliona kilometara tokom 25 misija u svemiru.

Šatl „Atlantis“ prema planu agencije treba bude lansiran u svemir u julu, na završetku poslednje misije 30-ogodišnjeg programa američkih šatlova. Posle završetka tog programa, NASA će morati da se osloni na svemirske letelice drugih zemalja ili privatnih kompanija, prilikom prebacivanja rezervi i posada na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Pored Kelija, u šestočlanoj posadi „Endevora“, bio je i italijanski astronaut Roberto Vitori. Kelijeva supruga Gabrijel Gifords, članica Predstavničkog doma koja je teško ranjena prilikom napada u Arizoni u januaru, prisustvovala je lansiranju „Endevora“, ali je u vreme prizemljenja ostala u rehabilitacioniom centru u Hjustonu u Teksasu.

XS
SM
MD
LG