Linkovi

Film o mitovima drevnih Maja


U filmu se objašnjava da su Maje "imale ritual da pomoću solarnih kalendara opišu prošlost i predvidjaju budućnost".

Ideja da će kraj sveta da se dogodi 21. decembra 2012. u poslednjih nekoliko godina privlači sve više pažnje. Na tu temu su napravljeni brojni vebsajtovi, pisani su blogovi, knjige, snimljen je čak i holivudski film. Iako naučnici većinom odbacuju ovu tvrdnju, kustosi Muzeja prirodnih nauka u Hjustonu rešili su da iskoriste ovo proročanstvo ne bi li privukli posetioce da vide svet drevnih Maja. U planetarijumu muzeja prikazuje se film o Majama, a kustosti pripremaju i izložbu koja će biti postavljena iduće godine – pre, kako neki smatraju, kraja svega.

Film koji se prikazuje u planetarijumu muzeja bavi se mitovima i obredima drevnih Maja, koji su naseljavali jug Meksika i u centralnu Ameriku. Bavi se takođe kalendarom koji su koristile Maje, koji je podeljen na tzv. baktune od kojih svaki sadrži 144 hiljada dana.

Na nekim kalendarima, koji su sačuvani do današnjih dana, kraj svega bi trebalo da se dogodi na dan koji je prema našem računanju vremena 21. decembar 2012.

Kerolin Samners, potpredsednica odeljenja za astronomiju i fiziku u muzeju, nadgledala je realizaciju filmskog projekta.

Doći će do poravnjanja sa centrom galaksije 21. decembra i ispalo je da 13. baktun Maja počinje baš 21. decembra, barem prema nekim kalendarima, što je dovoljno da se zapitamo da li je sve to povezano”.

Film međutim jasno stavlja do znanja da Maje nisu automatski predskazivale katastrofu. Samners kaže da je kraj vremenskog perioda za Maje generalno bilo isto što i početak novog veka ili milenijuma za nas.

Izgleda da je to povod za slavlje. Ne postoji nikakva indikacija na veliku propast u Majinim spisima. Oni su verovali u kraj vremena, i govorili su o velikim poplavama. Sve je to bilo tema njihovih diskusija, ali to nisu povezivali sa kalendarom”.

Kako bi privukli posetioce u svet drevnih Maja, Samners i njen tim obišli su četiri različita mesta u Meksiku i Gvatemali, gde su snimili ekstremno široke kadrove ruševina. Uz pomoć kompjuterske grafike su zatim prikazali kako su ti gradovi možda izgledali pre nekoliko vekova, kada su bili centri izuzetnih matematičkih i astronomskih dostignuća Maja.

Posetioci muzeja u Hjustonu takođe mogu da vide relikvije drevnog naroda.

Kustos Dirk Van Turenhut priprema još veću izložbu za iduću godinu, kako bi se poklopila sa datumom “kraja sveta”.

“To je kombinacija informacija koje smo prikupili sa raznih strana kako bi ispričali priču o kulturi Maja, drevnih Maja, kolonijalnih Maja, modernih Maja”.

Civilizacija Maja je nestala pre oko 500 godina, najverovatnije zbog ekoloških promena koje su ugrozile njihovu poljoprivredu. Međutim preci Maja i dalje žive na poluostrvu Jukatan i u delovima centralne Amerike, dok su mnogi emigrirali u Hjuston.

Naučnici su uz pomoć njihovog znanja modernog jezika Maja uspeli da odgonetnu drevne hijeroglife. Mnogi stručnjaci u ovoj oblasti rade na univerzitetu u Teksasu. Van Turenhut kaže da je njihovo znanje dragoceno.

Drevni glasovi govore kroz ovih nekoliko ljudi koji mogu da čitaju i dešifruju pismo Maja”.

Van Turenhut ističe da su ruševine drevnih Maja i dalje izvor novih informacija o misterioznoj civilizaciji i njenim dostignućima. Cilj muzeja je, kaže on, da ljudima pokaže da je civilizacija Maja mnogo složenija od izmišljenih predskazanja o smaku sveta.

XS
SM
MD
LG