Linkovi

Dodeljene nagrade "Emi"


U Los Anđelesu su sinoć po 62. put dodeljena priznanja Američke akademije za televizijsku umetnost i nauke, poznatija kao Emiji. Najprestižnije nagrade, za najbolju dramsku seriju i najbolju komediju odneli su „Mad men“ i „Modern Family“.

Svega nekoliko serija uspelo je da ponovi uspehe iz prošlosti, dok su uglavnom novi hitovi američkih televizijskih mreža dominirali sinoćnjom dodelom Emija u „Nokija Teatru“ u centru Los Anđelesa. Bilo je naravno i mnoštvo onih koji su po prvi put dobili priznanja, ali među njima nisu drama „Mad Men“, o svetu marketinga u Njujorku 1960-ih, niti glumac Brajan Krenston, koji tumači nastavnika, koji postaje trgovac drogom u seriji "Breaking Bad". I „Mad Men“ i Krenston pobedili su treću godinu zaredom.

Najviše promena bilo je u kategoriji komedija. Sitkom TV mreže „Ej-Bi-Si“ "Modern Family" prigrlio je najprestižniju nagradu, pobedivši glavnog konkurenta „Glee“, srednjoškolski mjuzikl nominovan u čak 19 kategorija.

Idi Falko koja već ima Emi za nastup u „Sopranosima“ dobila je prvi Emi za glavnu žensku ulogu u komediji, zahvaljujući ulozi medicinske sestre koja voli da uzima pilule u seriji "Nurse Jackie".

„Ovo je najsmešnija stvar koja se ikad dogodila u istoriji ove divne dodele nagrada. Hvala vam puno, ali ja nisam zabavna“.

Za epizodnu ulogu u komediji nagrađena Džejn Linč, trener navijačica u seriji "Glee", koja uvek smišlja neke smicalice. I njoj je to bio prvi Emi u karijeri. Serija "Glee" je uprkos 19 nominacija i neverovatnoj popularnosti ne samo u Americi nego i širom sveta, na kraju osvojila svega četiri priznanja.

Među onima koji su nagrađeni po prvi put bila je i Kira Sedžvik, za glavnu žensku ulogu u dramskoj seriji „Closer“... Prethodno je bila nominovana čak pet puta.

Voditelj Džimi Felon bio je prema opštoj oceni američkih medija – spektakularan, a imao je i veliku pomoć holivudskih zvezda i svojih kolega komičara. Tako je Riki Džerveis u jednom trenutku ismevao nekoliko glumaca, uključujući i Mela Gibsona.

„On je svašta preživeo, ali ne koliko Jevreji, ako ćemo pošteno“, rekao je Džerveis.

Džordž Kluni je dobio nagradu „Bob Hope“ zbog svog humanitarnog rada i pre svega ukazivanja na krizu u Darfuru.

XS
SM
MD
LG