Linkovi

Sindikat: Eksplozije u "Slobodi" upozorenje da je odbrambena industrija u kafastrofalnom stanju


Eksplozije u fabrici namenske (vojne) industrije "Sloboda" u Čačku, Srbija, 4. juna 2021. (Foto: YouTube kanal RTS-a)
Eksplozije u fabrici namenske (vojne) industrije "Sloboda" u Čačku, Srbija, 4. juna 2021. (Foto: YouTube kanal RTS-a)

Posle serije eksplozija u čačanskoj "Slobodi", sada je već očigledno da ta kompanija ima ozbiljnih problema sa bezbednom proizvodnjom, zastarelom opremom i nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom, upozorava Sindikat industrijskih radnika "Sloga".

Požar je izbio u nedelju posle snažne eksplozije u subotu uveče. Tada su povređena su trojica radnika, a 150 domaćinstava je evakuisano. Eksplozija u čačanskoj fabrici dogodila se i pre dve nedelje.

Radnici kompanije "Sloboda" neće dolaziti na posao do daljeg, rekli su zaposleni za Nova.rs

Iako se situacija u fabrici smirila i požare je ugašen, radnici kažu da su im nadležni rekli da do konačnog smirivanja situacije ostanu kod svojih kuća, zbog bezbednosti.

Većina evakuisanih meštana uglavnom su se vratili u svoje domove, a grad Čačak je formirao komisiju koja će evidentirati štetu nastalu kao posedica eksplozije.

U sindikatu "Sloga" navode da eksplozije "ozbiljno upozoravaju da nam je odbrambena industrija u katastrofalnom stanju i da bi proizvodnju barutnih i eksplozivnih proizvoda trebalo odmah zaustaviti kako bi se spasili životi radnika i imovina građana oko objekata proizvodnje", prenosi Fonet.

Sindikat "Sloga" ocenjuje da su ulaganja u bezbednost radnika i proizvodnih pogona minimalna, i podsećaju da je "afera Krušik školski primer pljačke koja je i dalje bez epiloga". Navode i da je direktor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima i dalje Radoš Milovanović kome je zakonski istekao mandat, a za vreme njegovog upravljanja smrtno je stradalo 20 radnika.

XS
SM
MD
LG