Linkovi

Ekonomska neizvesnost uprkos dogovoru o budžetu


Njujorška berza

Iako je na njujorškoj berzi pozdravljen dogovor postignut u Vašingtonu, neki ekonomisti i dalje su zabrinuti zbog dugoročnog fiskalnog zdravlja zemlje.

Kriza oko zatvaranja američke vlade je završena, ali pretnja novog zatvaranja u januaru i dalje postoji, u slučaju da pregovori o budžetu ne daju rezultate. Republikanski senator Ted Kruz, koji je predvodio tek okončanu debate, nije isključio mogućnost novog zatvaranja vlade dok nastavlja da se bori protiv Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Za to vreme, iako je na njujorškoj berzi pozdravljen dogovor postignut u Vašingtonu, neki ekonomisti i dalje su zabrinuti zbog dugoročnog fiskalnog zdravlja zemlje. Oni strahuju da je duga politička blokada u Vašingtonu uzdrmala poverenje potrošača i investitora, a kratkoročni dogovor samo odložio zakonodavnu akciju da se smanji nacionalni dug.

Većina investitora i ekonomskih analitičara kaže da je dogovor u poslednji čas koji su postigli američki zakonodavci da izbegnu vladino bankrotstvo pomogao da se spreči moguća recesija.

Oni, medjutim, kažu da je u pitanju samo privremeno odlaganje kojim nije rešen suštinski problem rastućeg fiskalnog deficita kombinacijom poreza i smanjenjem vladine potrošnje.

Neizvesnost koja i dalje traje nanosi štetu kompanijama kao što je Stadli Inkorporejted, firma za komercijalne nekretnine koja izdaje neke od poznatih lokacija kao što je Tajm Vorner Centar u Njujorku. Hajdi Lerner, glavni ekonomista u Stadliju, kaže da je njihovim klijentima, kao i finansijskom tržištu, potrebna konzistentna ekonomska politika da bi investirali u dugoročne projekte.

“Mislim da je berzama očajnički potrebna ta dugoročna stabilnost, izvesnost koja potiče iz saznanja da imamo budžet, barem do kraja sadašnje fiskalne godine, koja nam omogućuje da znamo da Sekretarijat za finansije neće biti suočen sa problemom granice zaduživanja na svaka tri, četiri meseca.”

Džon Glin, izvršni direktor investicione brokerske firme Dreksel Hamilton, kaže da nerešene budžetske bitke mogu da smanje poverenje potrošača, što će uticati na industriju automobile, kao i maloprodaju.

“Mislim da, pošto su upravo prošli kroz ovu situaciju, ljudi možda neće biti skloni da troše novac, biće oprezniji sa svojom potrošnjom jer će misliti da bi sve ovo moglo da se ponovi za tri meseca.”

Hari Smit, viši potpredsednik Dreksel Hamiltona, kaže da nedostatak poverenja u vladu i spor ekonomski rast takodje mogu da znače manje novih poslova u bliskoj budućnosti.

“Tu su faktori koje ne možemo da egzaktno izmerimo, kao što je stav radnika, ili mišljenje poslodavaca u budućnosti, da li će želeti da zapošljavaju, da li će stvarno želeti da pridodaju svom osoblju nove ljude kad nismo zapravo sigurni kako stoje stvari sa vladom, pošto ćemo opet biti u ovoj situaciji za tri i po meseca.”

Dok je dogovor o budžetu sprečio neke neposredne ekonomske probleme, on nije dovoljan da se zemlja nadje na putu ka dugoročnom, snažnom ekonomskom rastu.
XS
SM
MD
LG