Linkovi

Investitori i dalje zabrinuti zbog SAD


Olakšanje evropskih investitora zbog dogovora u Sjedinjenim Državama nije trajalo dugo. Vrijednost akcija i dolara pala je čim su se otvorila tržišta u Evropi.

Olakšanje na evropskim tržištima zbog sporazuma o budžetu u Sjedinjenim Državama zamijenila je zabrinutost zbog ekonomskih posljedica prestanka rada vlade i mogućeg ponavljanja istog scenarija naredne godine. To je i podstaklo pad vrijednosti akcija na evropskim berzama.

Olakšanje evropskih investitora zbog dogovora u Sjedinjenim Državama nije trajalo dugo. Vrijednost akcija i dolara pala je čim su se otvorila tržišta u Evropi. Zabrinutost zbog posljedica zatvaranja vlade i - što je još važnije - mogućnosti da se isto ponovi naredne godine, ugušila je početni entuzijazam.Tržišni strateg Majk Ingram, iz kompanije “BGC Partners” smatra da američki političari nisu pomogli svojoj zemlji.

"U poređenju sa političkom pantomimom, koju smo vidjeli proteklih nedelja, i političari u eurozoni izgledaju dobro, tako da to svakako nije bilo od pomoći. Fič je već izdao upozorenje za Sjedinjene Države i sumnjam da će ga brzo povući. Siguran sam da će dodatne premije zbog rizika biti uračunate u buduće troškova pozajmljivanja američke vlade.”

Pokušaji predsjednika Obame da dogovor prikaže u pozitivnom svijetlu, nakon 16-to dnevnog prestanka rada vlade, ne ohrabruju mnogo ni analitičara Alistera Mekejga.

"Izjava predsjednika Obame o ukanjanju neizvjesnosti i straha sa tržišta čini se prilično pogrešnom. Oni se možda samo neznatno guraju dalje u budućnost, ali se ne može govoriti o uklanjanju.”

Kineska agencija za kreditni rejting, Dagong, očigledno dijeli taj stav, s obzirom na to da je snizila američki rejting sa A na A-, sa negativnim izgledima. Kineski državni mediji su prethodno optužili američke zakonodavce da kao taoca drže cijeli svijet i upozorili da američke vladine obveznice možda više nisu sigurna investicija.

Zvaničnici u Kini, koja je najveći strani poverilac Sjedinjenih Država, pozdravili su međutim dogovor.

"Adekvatno rešenje ovog pitanja u Sjedinjenim Državama, kao najveće svjetske ekonomije, u skladu je sa njihovim interesima i takođe ide u prilog globalnoj ekonomskoj stabilnosti i razvoju”, istakla je Hua Čunjing, portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine.

Dominik Džonson, izvršni direktor kompanije “Somerset kapital”, kaže da će investitori od sada posmatrati Ameriku na drugačiji način.

"Zamislite da sam stvarno bogat i da sam vas izveo na večeru i kazao da ću je platiti jer sam milijarder, ali da mi na kraju odbiju kreditnu karticu. Pomislili biste da moja reputacija počinje da izleda pomalo čudno. Suština je da sve ima veze sa povjerenjem i sa poštovanjem principa i tom nivou integriteta po kojem je Amerika poznata nanijeta je šteta.”

Američki političari optužuju se da su samo odložili rješavanje problema, što su evropski lideri već iskusili. Američka dužnička kriza bi međutim bila mnogo neugodnija za svjetsku ekonomiju od evropskih problema, tako da će možda biti potrebno duže vrijeme da se umire strahovanja investitora.
XS
SM
MD
LG