Linkovi

Ekonomska kriza uvela nov predmet u škole


"Finansijski park" je specijalna obrazovna ustanova koja podseća na tržni centar, ali njene prodavnice služe kao učionice.
"Finansijski park" je specijalna obrazovna ustanova koja podseća na tržni centar, ali njene prodavnice služe kao učionice.

U sadašnjim ekonomskim nedaćama, mnoge američke škole uvode nov predmet u školski program – finansijsko opismenjavanje, odnosno osnove finansija. U okviru tog programa, đaci jedne škole u Virdžiniji provode ceo dan van učionice, da bi naučili dokle će njihov novac da stigne u stvarnom svetu.

Ti tinejdžeri možda deluju kao da su u nekom šoping centru, ali su u stvari na vanrazrednoj nastavi. Finansijski park je specijalni objekat u kojem đaci primenjuju ono što su u učionici naučili o rukovanju novcem.

„Oni, suštinski, na jedan dan postaju odrasli", kaže Elis Rajli, koordinatorka za sociologiju u Javnim školama okruga Ferfaks.

„Od njih se traži da naprave budžet sa 18 stavki koje i vi i ja možda imamo u svojim budžetima, stvari kao što su javni servisi, osiguranje, namirnice, stambeni troškovi.“

Svaka budžetska stavka ima svoj radni prostor u kojem đaci dobijaju formulare za različite mogućnosti. Moraju da popune i poseban karton u kojem navode svoje prihode i veličinu porodice, kada izaberu šta će da kupe.

„Zadatak je da izaberete mogućnost koja je za vas najpovoljnija. Znači, kakav je karton sa vašom životnom situacijom? Koliko imate ljudi u porodici? Troje. Prema tome, možete da kupite ‘Tiguan’.“

Tu je i karton sa berzanskim indeksima, tako da đaci u svojim dosijeima mogu da čuvaju podatke o deonicama.

Objekat u Ferfaksu u Virdžiniji, otvoren je prošle godine. To je petnaesti Finansijski park koji je u protekloj deceniji podigla neprofitna organizacija „Džunior ačivment USA“, koja se bavi pripremom mladih za finansijska dostignuća. Ed Grenije je predsednik njenog vašingtonskog ogranka.

Od početka finansijske krize, potražnja za finansijskim parkovima se eksponencijalno povećala. Imamo priličan broj u fazi planiranja i izgradnje.“

Finansijska pismenost je tek nedavno postala sastavni deo školskog programa u okrugu Ferfaks, kaže Elis Rajli.

„Neki đaci, neki nastavnici, neke škole, to su već radili, ali je to sada već mnogo sistematičnije i mnogo usklađenije sa potrebom da svi đaci dobiju osnovne informacije.“

Zbog toga će svaki đak osmog razreda u okrugu Ferfaks na posletku da provede ceo dan ovde. Trinaestogodišnja Sem kaže da je naučila važnu životnu lekciju.

„Nisam imala pojma koliko je sve skupo.“

Entoni, takođe trinaestogodišnjak, jedva čeka da ispriča roditeljima šta je naučio.

„Verovatno ću im reći da želim da malo duže budem dete i da imam vremena za odrastanje.“

Ovo nije završetak finansijskog opismenjavanja za Entonija i ostale ovdašnje đake. Virdžinija je jedna od 13 saveznih država u kojima su đaci obavezni da pohađaju časove finansijskog obrazovanja, pre nego što maturiraju.

XS
SM
MD
LG