Linkovi

Trampova medijska kompanija izašla na berzu, veliki skok vrednosti deonica


Vrednost deonica kompanije "Truth Social" na zgradi Nasdaka u Njujorku, 26. marta 2024. (Foto: AP/Frank Franklin II)
Vrednost deonica kompanije "Truth Social" na zgradi Nasdaka u Njujorku, 26. marta 2024. (Foto: AP/Frank Franklin II)

Vrednost deonica kompanije Donalda Trampa za društvene mreže skočila je skoro 50 odsto prvog dana izlaska na berzu, čime je značajno porasla vrednost Trampovog velikog udela u kompaniji, kao i zarada manjih deoničara, koji su kupili akcije da bi iskazali podršku bivšem predsedniku.

Trampovu medijsku i tehnološku grupu (Trump Media & Technology Group Corp.), čiji je glavni proizvod društvena mreža "Istina" (Truth Social) kupila je kompanija nazvana Digital World Acquisition Corp.

Pre početka trgovine, Trampova kompanija je imala tržišnu vrednost od oko 6,8 milijardi. Tokom dana, vrednost je iznosila skoro 9,6 milijardi, a vrednost deonica je porasla 47 odsto na 73,50 dolara. Deonice se prodaju pod nazivom "DJT".

Trampov udeo u vlasništvu kompanije je skoro 60 procenata.

Mnogi od investitora u Trampovu medijsku kompaniju nisu profesionalci ili trgovci velikih institucija, već novajlije i manji trgovci na berzi, koji pokušavaju da podrže Trampa ili, pak, zarade na trenutnom publicitetu. Zahvaljujući njima su se deonice Digital World-a više nego udvostručile ove godine, dok se očekivalo da se spoji sa Trampovom kompanijom.

Digital World je korporacija koja spada u grupu kompanija za kupovinu posebnih namena, takozvanih "blanko ček" kompanija. U pitanju su firme koje nemaju nikakav poseban biznis plan, a njihova osnovna svrha je kupovina ili spajanje sa drugim, privatnim kompanijama kako bi izašle na berzu zaobilazeći komplikovani regulatorni proces.

Investitori bi, međutim, mogli da naiđu na probleme, pošto ulažu u kompaniju sa neizvesnim šansama za profit. Trump Media je izgubila 49 miliona dolara u prvih devet meseci prošle godine, kada je zaradila samo 3,4 miliona i morala da plati 37,7 miliona na kamate.

Društvena mreža Istina je pokrenuta u februaru 2022, godinu dana pošto je Trampu zabranjen pristup velikim platformama kao što su Fejsbuk i Eks, tadašnji Tviter, posle upada njegovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. Od tada se vratio na obe mreže, ali se oglašava na svojoj Truth Social.

Trampova kompanija još nije otkrila broj korisnika društvene mreže "Istina", iako bi to trebalo da se promeni sada kada je kompanija izašla na berzu. Istraživačka firma "Similarveb" procenjuje da je Istina u februaru imala oko 5 miliona aktivnih korisnika na vebu i mobilnim telefonima. To je daleko ispod TikToka koji ima više od 2 milijarde korisnika, ili Fejsbukove 3 milijarde korisnika, ali i dalje više od rivala iz sveta desničarskih platformi, kao što je Parler, koji ne radi već godinu dana ali planira povratak, ili Gettr, koji je u februaru imao manje od 2 miliona posetilaca.

XS
SM
MD
LG