Linkovi

Advokati: Tramp nema para za žalbu na kaznu od 454 miliona


Bivši predsednik Donald Tramp pred vrhovnim sudom države Njujork na Menhetnu, 11. januara 2024.
Bivši predsednik Donald Tramp pred vrhovnim sudom države Njujork na Menhetnu, 11. januara 2024.

Pažljivo građeni imidž Donalda Trampa kao "samostvorenog" tajkuna pretrpeo je ponižavajući udarac kada su njegovi advokati u ponedeljak priznali da bivši predsednik nema dovoljno gotovog novca da uloži žalbu na kaznu od 464 miliona dolara zbog finansijskih prevara, odnosno "naduvavanja" vrednosti svoje imovine.

Tramp - koji je republikanski kandidat na novembarskim predsedničkim izborima u SAD - namerava da se žali na presudu građanskog suda u Njujorku donetu u februaru, što bi automatski zaustavilo sprovođenje sudske odluke.

Međutim, prvo mora da položi novac na račun apelacionog suda ili položi garanciju na puni iznos, a 30 osiguravajućih kompanija je odbilo njegove zahteve da mu pomognu, naveli su advokati u novom sudskom podnesku.

Trampovi problemi da prikupi gotovinu otvaraju mogućnost da bi država Njujork mogla da počne zaplenu imovine bivšeg predsednika već narednog ponedeljka ukoliko sud ne pristane na odlaganje izvršenja presude.

"Optuženi su se suočili sa nepremostivim teškoćama u dobijanju bankovne garancije na puni iznos od 464 miliona dolara kako bi podneli žalbu", naveo je advokat Tramp organizacije Alan Garten u sudskom podnesku.

Sudija Artur Engoron prošlog meseca je presudio da su Tramp i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrednost svog bogatstva i manipulisali vrednošću imovine kako bi dobili povoljne kredite od banaka i povoljne uslove od osiguravajućih kompanija.

Uz kamate, Tramp duguje državi Njujork 456,8 miliona dolara. Ukupno, on i drugi optuženi među kojima su direktori njegove kompanije duguju 467,3 miliona. Da bi dobili bankovnu garanciju, od njih se zahteva da polože kolateral u vrednosti od 557 miliona dolara, naveli su Trampovi advokati.

Tramp je prošlog meseca uspeo da prikupi novac za odvojenu garanciju na sumu od 91,6 miliona, dok se žali na presudu po tužbi njujorške spisateljice I. Džin Kerol, koja ga je tužila za seksualni napad i defamaciju.

Kolumnistkinja I. Džin Kerol ispred federalne sudnice na Menhetnu, 26. januara 2024. (Foto: Rojters/Brendan Mcdermid)
Kolumnistkinja I. Džin Kerol ispred federalne sudnice na Menhetnu, 26. januara 2024. (Foto: Rojters/Brendan Mcdermid)

Međutim, njegovi advokati kažu da vodeće firme koje pružaju garancije imaju unutrašnju politiku da ne primaju nekretnine kao kolateral u slučajevima finansijskih prevara, a mnoge ne žele da pređu granicu od 100 miliona dolara.

Zato je jedina opcija za Trampa da plati u gotovini, ili ekvivalentu gotovine, garanciju na traženi iznos. Tramp je u aprilu 2023, kada je davao iskaz u istom slučaju, rekao da ima "znatno više od 400 miliona dolara u kešu", ali je do tada već razvio reputaciju osobe koja preuveličava svoje bogatstvo.

Zatim je od apelacionog suda tražio da odloži rok za polaganje garancije, dok se ne sasluša njegova žalba, navodeći da je vrednost njegovog carstva nekretnina daleko veća od sume koju duguje.

Takođe je zatražio da položi garanciju u manjem iznosu, ali je glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms uložila prigovor, navodeći da će Tramp "pokušati da izbegne sprovođenje sudske odluke, ili da ga oteža."

Čak i uz pruženu garanciju, Tramp bi morao da plaća velike kamate tokom procesa žalbe koji bi mogao da traje godinama, osim ako ne položi punu sumu kazne na sudski račun.

XS
SM
MD
LG