Linkovi

SAD: Ekonomija napreduje


Nezaposleni Amerikanci prijavljuju se za posao na skupu u Hadsonu, u državi Njujork
Nezaposleni Amerikanci prijavljuju se za posao na skupu u Hadsonu, u državi Njujork

Ukupan broj osoba koje primaju nadoknadu za nezaposlene pao na najniži nivo u poslednjih sedam godina, a smanjen i trgovinski deficit...

Američke firme zaposlile su manje radnika nego što se očekivalo u avgustu, ali je trgovinski deficit SAD u julu pao na najniži nivo još od januara, odražavajući veću potražnju za američkim proizvodima.

Kompanija ADP, koja analizira platne spiskove privatnih firmi, saopštila je da je u avgustu otvoreno 204 hiljade novih radnih mesta, što je i dalje odraz napretka ekonomije, dok je sekretarijat za rad saopštio je da se broj Amerikanaca koji se prvi put prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima prošle nedelje neznatno povećao - na 302 hiljade - 4.000 više nego prethodne.

Međutim, ukupan broj onih koji primaju pomoć - prema jednom privatnom istraživanju - pao je na oko dva i po miliona, što je najmanje još od juna 2007.

Zvaničan izveštaj vlade o zapošljavanju, koji obuhvata i stopu nezaposlenosti zaključno sa avgustom, biće objavljen sutra.

Sekretarijat za ekonomiju objavio je da je američki trgovinski deficit u junu iznosio 40,5 milijardi - 0,6 odsto manje nego prethodnog meseca.

XS
SM
MD
LG