Linkovi

Ekonomski rast uz očuvanje životne sredine


U devet američkih saveznih država, ekonomije su rasle brže nego u ostatku zemlje, čak i posle većeg smanjenja emisije štetnih gasova.

Plan Sjedinjenih Država, koje su sa više od 150 zemalja potpisale klimatski sporazum iz Pariza, da smanje emisiju štetnih gasova trenutno je suočen sa brojnim pravnim preprekama, s obzirom na to da protivnici ističu da će te mjere uništiti ekonomiju. Međutim, to se nije dogodilo u pojedinim saveznim državama koje su već preduzele akciju u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Fabrika “Marlin Stil” iz Baltimora pravi djelove za farmaceutske i automobilske kompanije. Vlasnik Dru Grinblet kaže da su računi za struju veliki trošak za fabriku, zbog čega pokušava da ih smanji ugrađivanjem efikasnijih svjetala.

"Upravo smo dobili prijedlog da ugradimo nove LED sijalice, koje će stvarno da smanje naše energetske troškove. Stalno pokušavamo da pronađeno načine da ih umanjimo.”

Grinbleta zbog toga zabrinjavaju nova pravila Obamine administracije o emisiji štetnih gasova. Između ostalog je predviđeno da elektrane plaćaju za emisije ugljen-dioksida, što bi ih podstaklo da smanje emisije tog gasa. Međutim, Grinblet tvrdi da bi to moglo da poveća njegove energetske troškove, što je loše za biznis.

“To je razlika između dobijanja i gubljenja nekoliko poslova godišnje, što znači da će u fabrici raditi manji broj ljudi.”

Međutim, Merilend je već dio programa u okviru kojeg elektrane plaćaju za emisije ugljen-dioksida. Riječ je o složenom procesu, ali se najgori scenario nije dogodio. U devet saveznih država, obuhvaćenih tim programom, ekonomije su rasle brže nego u ostatku zemlje, čak i posle većeg smanjenja emisije štetnih gasova. Džoel Alen i njegova ekipa u kompaniji “Elysian Energy” zapušavaju pukotine u kućama.

"Vazduh prodire u tavan do nižih spratova, zbog čega je potrebno puno energije da bi se zagrijali i ohladili zidovi.”

Kada Alen i radnici završe posao, u kući se koristi manje energije, smanjuje se emisija štetnih gasova, a vlasnik štedi novac. Alenova obuka finansirana je novcem koji je naplaćen elektranama. Od kada je počeo da radi za Elysian, Alen zarađuje dvostruko veću platu.

"Radio sam za minimalac, a sada zarađujem više od 40 hiljada dolara godišnje. To je stavrno dobro, s obzirom na to da imam samo 22 godine.”

Novac koji dobija od elektrana, Merilend ulaže u podsticanje ekonomskog rasta, dok istovremeno smanjuje emisiju štetnih gasova. U Sjedinjenim Državama i 20 drugih zemalja su od 2000. godine zabilježeni i smanjenje emisija i ekonomski rast, ističe istraživač Instituta za svjetske resurse Nejt Ejden.

"To pokazuje da jedno ne isključuje druge, da možete da uradite obje stvari. Nije lako i nema jednostavnog načina, ali je moguće.”

Uspostavljanje ravnoteže između poslova i očuvanja sredine je komplikovano ali je, kako ističe Džoel Alen, sve je više dokaza da je i ostvarljivo.

XS
SM
MD
LG