Linkovi

"Kredit Svis" saopštio da će pozajmiti 53,7 milijardi od centralne banke


Ime Kredit Svisa na ekranu u Njujorškoj berzi, 15. marta 2023.
Ime Kredit Svisa na ekranu u Njujorškoj berzi, 15. marta 2023.

Kredit Svis u četvrtak je objavio da će pozajmiti skoro 54 milijarde dolara od švajcarske centralne banke kako bi ojačao grupu posle pada cena akcija.

Objava je usledila samo nekoliko sati pošto je Švajcarska nacionalna banka saopštila da su nivoi kapitala i likvidnosti Kredit Svisa adekvatni za "jednu sistemski važnu banku", iako se obavezala da će likvidnost staviti na raspolaganje ako bude potrebno.

U saopštenju, Kredit Svis navodi da bi zajam centralne banke u iznosu do 53,7 milijardi dolara "podržao... osnovno poslovanje i klijente", dodajući da takođe daje ponude za otkup duga u vrednosti od oko tri milijarde dolara.

"Ove mere pokazuju odlučnu akciju za jačanje Kredit Svisa dok nastavljamo svoju stratešku transformaciju kako bismo obezbedili vrednost našim klijentima i drugim zainteresovanim stranama", rekao je izvršni direktor Ulrih Kerner u saopštenju.

"Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na osnovu potreba klijenata".

Kredit Svis, pogođen nizom skandala poslednjih godina, zabeležio je pad cene akcija u sredu pošto je glavni akcionar - Saudijska nacionalna banka - odbila da više ulaže u grupu, navodeći regulatorna ograničenja.

Njihove akcije pale su za više od 30 odsto na rekordno nizak nivo pre nego što su se ponovo stabilizovale i završile dan na 24,24 odsto nižoj vrednosti , na 1,697 švajcarskih franaka.

Tržišna vrednost Kredit Svisa već je ove nedelje zadobila težak udarac zbog straha od negativnog uticaja kraha dve američke banke, kao i zbog njenog godišnjeg izveštaja koji navodi "materijalne slabosti" u internim kontrolama.

Zabrinutost za montažu

Analitičari su upozorili na rastuću zabrinutost zbog održivosti banke i uticaja na širi bankarski sektor, pošto su akcije drugih zajmodavaca potonule u sredu - posle oporavka dan ranije.

Kredit Svis je jedna od 30 banaka za koje se globalno smatra da su prevelike da bi propale, što je primoralo da izdvoji više novca kako bi prebrodila krizu.

Nil Vilson, glavni tržišni analitičar u trgovačkoj firmi "Finalto", rekao je u sredu da ako banka "upadne u ozbiljne egzistencijalne probleme", to će predstavljati potpuno drugačije nevolje za finansijski sistem.

U februaru 2021. godine akcije Kredit Svis vredele su 12,78 švajcarskih franaka, ali je od tada banka pretrpela niz problema koji su pojeli njenu tržišnu vrednost.

Pogodilo ju je urušavanje američkog fonda "Arkigos" (Archegos), koje ju je koštalo više od pet milijardi dolara.

Njen organak za upravljanje imovinom potresao je bankrot britanske finansijske kompanije "Grinsil" (Greensill), u koju je uloženo oko 10 milijardi dolara kroz četiri fonda.

Banka je zabeležila neto gubitak od skoro osam milijardi dolara za finansijsku godinu 2022.

Sve to dogodilo se u pozadini masovnog povlačenja sredstava od strane njenih klijenata, uključujući i sektor upravljanja bogatstvom - jednu od aktivnosti na koju banka namerava da se ponovo fokusira u okviru velikog plana restrukturiranja.

XS
SM
MD
LG