Linkovi

EK u sredu o Kataloniji, EP poziva na dijalog


Katalonac Raimon Kastelvi protestuje ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (2. oktobar 2017.)

Probleme u Kataloniji treba rjesavati dijalogom a ne nasiljem, poručili su u utorak evropski zeleni, narodnjaci ukazuju da je Španija suverena i njene granice se ne mogu mijenjati, dok Evropska komisija, od koje mnogi traže posredovanje u ovom problemu, potvrdjuje da prati zbivanja u Kataloniji, ukazujući da nema uticaja na interne stvari svojih članica...Ipak, puni stav Komisije bice saopšten u sredu na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Zbivanja u Kataloniji su natjerala i evropske zvaničnike da reaguju. Iako u evropskoj izvršnoj vlasti tvrde da je riječ o unutrašnjo-političkim pitanjima Španije na koje Komisija ne može niti želi uticati, u drugoj evropskoj instituciji, Evropskom parlamentu, smatraju da to jeste ne samo špansko, veći i evropsko pitanje, mada ne dijele svi isto mišljenje. posljednjim zbivanjima.

Tako jedni smatraju da je upotreba policijskih snaga bila prekomjerna, a policija nasilna, dok se drugi pozivaju na španski ustav i suverenost španske teritorije koju treba poštovati.

"Policijsko nasilje protiv mirnih gradjana na ulici koje smo vidjeli je potpuno prekomjerno i zato smo tražili debatu o tome. Debatu o Kataloniji smo tražili još prošle sedmice, brojne političke grupe su bile protiv ali tokom vikenda su očito promijenili mišljenje. Ne možemo okretati glavu od toga, a i bilo je i dosta poziva da Unija pomogne. Unije ima ograničene moć po ovo pitanju ali ima stvari koje se mogu uraditi. EK može da promoviše dijalog, da se ponudi kao posrednik, to Unija i treba da radi, da rješava konflikte razgovorom a ne nasiljem. To treba učiniti i u ovom slučaju", smatra Ska Keler, iz evropskih zelenih.

"Zabrinuti smo onim što se dešava u Španiji, stvari eskaliraju oko nelegalnog referenduma. Potreban je dijalog baziran na španskom ustavu, vladavina prava je temelj demokratije. Želim naglasiti da je teritorijalni integritet država članica garantovan evropskim sporazumima. Pozivamo na dijalog, nacionalističko razmišljanje, separatizam i nacionalizam nikada u Evropi nisu riješili probleme, već su stvarali nove i to treba da imamo na umu", poručio je Manfred Veber, iz evropskih narodnjaka.

Evropski komesari su, naravno, razgovarali o situaciji u Kataloniji, ali iz Komisije nije izašla nikakva inicijativa, iako ih sa više strana pozivaju da budu posrednici.

"Kao što je rekao i predsjednik Junker, ovo je unutrašnje špansko pitanje a mi se nadamo da će ljudi sjesti za sto, smiriti situaciju i naći rješenje", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Jurki Katainen.

Komisija će se u srijedu obratiti javnosti po o ovom pitanju a i sam Evropski parlament Kataloniju staviti na dnevni red nastavka plenarnog zasjedanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG