Linkovi

EK odobrila Srbiji 94 miliona evra prenamene iz IPA fondova


Oliver Varhelji i ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum IPA 2019, Foto: VOA
Oliver Varhelji i ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum IPA 2019, Foto: VOA

Evropska komisija će odboriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U pismu koje je Joksimović dobila od komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Olivera Varhelja, navodi se da je komesar dao instrukciju svojoj službi da oslobodi okvirno oko 94 miliona evra uz saglasnost Vlade Srbije tekućih projekata, kao i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani.

Prema saopštenju ovog ministarstva, to po stavkama znači 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS-om.

Takođe, kako se navodi, sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Komesar je u svom pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata čije sprovođenje još uvek nije otpočelo preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socioekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

"Hvala komesaru na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije koja je razumela naše poruke upućene u pravcu obezbeđenja hitne podrške preusmeravanjem dela sredstava sa tekućih programa i ugovora u okvirnom iznosu od oko 94 miliona evra i korišćenjem neutrošenih sredstava koja mogu biti upotrebljena za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa”, kaže Joksimović.

Joksimović je uputila 16. marta zvanično pismo komesaru, sa molbom da EU omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije korona virusa u Srbiji.

U odgovoru koji je stigao, komesar Varhelji je upoznao Joksimović sa aktivnostima koje preduzimaju Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji sa ciljem da obezbede blagovremenu i sveobuhvatnu podršku naporima koje Vlada Srbije preduzima u nastojanju da zaustavi širenje korona virusa.

Dodatna pomoć za Zapadni Balkan

Evropski komesar je takođe najavio da EU šalje 38 miliona evra hitne pomoći zdravstvenom sektoru Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i relociranje više od 373 miliona evra za društveno ekonomski opravak”, napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.
Evropski komesar za proširenje kaže da je u pismu koje je prosledio svim premijerima sa Zapadnog Balkana potvrdio da stoji uz region u borbi protiv COVID19.


XS
SM
MD
LG