Linkovi

Egipat: Ubijen policijski general


Egipatske bezbednosne snage nose telo policijskog gnerala Nabila Faraga
Egipatske bezbednosne snage nose telo policijskog gnerala Nabila Faraga

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su bezbednosne snage,ušle u selo Kerdasah jutros razmenjujući vatru sa teroristima.

Egipatski funkcioneri saopštili su da su islamistički borci ubili policijskog generala tokom bezbednosne operacije sa ciljem da se ponovo uspostavi kontrola nad oblastima nadomak Kaira.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su bezbednosne snage uz podršku helikoptera, ušle u selo Kerdasah rano jutros, koristeći suzvac i razmenjujući vatru sa, kako je navedeno, teroristima.

Policija je saopštila da je uhapšena najmanje 41 osoba tokom potrage od kuće do kuće za još 100 osoba. Neki od traženih su osumnjičeni za ubistvo 11 pripadnika bezbednosnih snaga u napadu prošlog meseca na glavnu policijsku stanicu u tom selu.

Prošlomesečno nasilje u Kerdasahu je, kako izgleda, predstavljalo odmazdu protiv egipatskih bezbednosnih snaga, koje su, nekoliko sati ranije, silom rasturile dva logora pristalica zbačenog islamističkog predsednika Mohameda Morsija, pri čemu je ubijeno više stotina ljudi.

Današnja operacija izvršena je nekoliko dana nakon sličnog napada na grad Dalga, južno od Kaira, poznat po jakom uticaju islamista. Grupe za zaštitu prava navode da je u toj oblasti bilo nasilja protiv manjinskih hrišćana pre nego što je vojska ponovo preuzela kontrolu nad gradom.

Najmanje 1.000 ljudi, uglavnom islamista je ubijeno tokom napada egipatskih snaga na ekstremiste i sledbenike Morsija i Muslimanskog bratstva. Egipatski funkcioneri su opisali tu kampanju kao „rat protiv terorizma.“

Tu tvrdnju, kako izgleda, potgvrdjuje i današnje saopštenje egipatskih vlasti da su deaktivirale dve improvizovane bombe postavljene na šine kairskog metroa. Državni mediji navode da su delovi metroa privremeno bili zatvoreni dok su vlasti sprovodile istragu.
XS
SM
MD
LG