Linkovi

Egipat: Uhapšen duhovni lider Bratstva


U Egiptu uhapšen duhovni lider Muslimanskog bratstva Mohamed Badie
U Egiptu uhapšen duhovni lider Muslimanskog bratstva Mohamed Badie

Mohamed Badie je pritvoren rano jutros u istočnom delu Kaira, gde su se nedeljama okupljale pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija

Egipatske vlasti i dalje sprovode akciju protiv pripadnika Muslimanskog bratstva, moćne islamističke grupe bivšeg predsednika Mohameda Morsija.

Egipatske vlasti saopštile su da su uhapsile Mohameda Badiea duhovnog lidera Muslimanskog bratstva. Badie je najuticajniji pritvoreni član bratstva u sklopu oštrih mera sprovedenih protiv te islamistiške grupe. Bezbednosne snage su pritvorile ne samo stotine njenih pristalica na ulicama već i njeno rukovodstvo ali i obične aktiviste i organizatore.

Funkcioneri navode da je Badie pritvoren četvrti Nasr Siti u Kairu u blizini antivladinog protestnog kampa u Rabi, koji su bezbednosne snage rasturile prošle srede. Grupa Hjuman Rajts Voč nazvala je tu operaciju bezbednosnih snaga najgorim ilegalnim masovnim ubistvom u modernoj istoriji Egipta.

Badieov sin, Amar, ubijen je u protestima koji su usledili posle toga. Badie je bio fokus gneva na skupovima održavnim čitave prošle godine, jer je vidjen kao istinska sila iza islamističkog predsednika Mohameda Morsija, koga je vojska zbacila sa vlasti 3. jula i drži ga na nepoznatoj lokaciji. Amir Basam, član upravnog odbora političkog krila Muslimanskog bratstva, razgovarao je sa Glasom Amerike sa nepoznate lokacije u Kairu:

Nemoguće je pod ovim okolnostima eliminisati Muslimansko bratstvo ili ga isključiti pošto predstavlja istinski, integralni, radni deo Egipatskog društva.“

Medjutim, gnev naroda prema milionima Islamista i dalje raste, sada još više pospešen jučerašnjim incidentom u kojem su ekstremisti ubili 25 pripadnika policije na Sinajskom poluostrvu. Na državnim medijima, vesti o tim ubistvima zasenile su izveštaje o smrti oko 36 privorenih demonstranata.

I dok je hapšenje pripadnika Bratstva u toku, čovek čija je vladavina izazvala nemire u Egiptu 2011. izgleda da je jedan korak bliže slobodi. Funkcioneri su, naime, juče saopštili da bi bivši predsednik Hosni Mubarak koji je trenutno u zatvoru gde čeka na nova sudjenja, mogao da bude pušten na slobodu u predstojećim danima. U medjuvremenu, ovde u Vašingtonu i dalje ima nagoveštaja da bi pomoć Egiptu mogla biti dovedena u pitanje.

„Pomoć koju smo pružali u prošlosti i koja treba da bude poslata u budućnosti je predmet razmatranja“, rekao je portparol Bele kuće.

Bela kuća takodje navodi da će nedavne akcije egipatske vlade imati posledice. Prošle nedelje predsednik Obama je najavio da Sjedinjene Države neće učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama sa Egiptom zakazanim za naredni mesec. Takodje je saopšteno da Vašington odlaže isporuke borbenih aviona tipa F-16.

„Imamo ozbiljne interese u Egiptu i tom delu sveta, ali ovo je veoma komplikovani problem“, poručio je sekretar za odbranu Čak Hejgel.
XS
SM
MD
LG