Linkovi

Egipat: Vojska će se suprostaviti nasilju


Poster poternica sa likom generala El Sisija u jednom automobilu u Kairu
Poster poternica sa likom generala El Sisija u jednom automobilu u Kairu

Islamski savez koji se protivi zbacivanju predsednika Mohameda Morsija sa vlasti otkazao je planirani skup u Kairu zbog bezbednosnih zabrinutosti

Načelnik generalštaba oružanih snaga Egipta, general Abdel Fatah el Sisi, kaže da vojska neće posmatrati nasilje skrštenih ruku pošto su stotine gradjana ubijene tokom nedavnih političkih nemira u toj zemlji.

U medjuvremenu, sledbenici zbačenog predsednika Mohameda Morsija su marširai ka egipatskom ustavnom sudu u Kairu. Islamistički savez koji se protivi zbacivanju Morsija je otkayao druga dva protestna marša zakazana za danas, tvrdeći da su snajperisti postavljeni duž planiranih ruta.

General El Sisi je rekao da vojska nema nameru da preuzme vlast i apelovao na islamiste da se priključe političkom procesu. U prvim javnim komentarima od prošlonedeljnog napada na kampove demonstranata, on je rekao vojsci i policiji da je njegova poruka pro-Morsijevim sledbenicima da „U Egiptu ima mesta za sve."

Ranije su egipatske bezbednosne snage izvršile prepad na kuće pripadnika Muslimanskog bratstva, pritvorivši funkcionere srednjeg ranga i terenske operativce u nekoliko gradova u očiglednom pokušaju da osujete planove te grupe da održi proteste. Bratstvo i šira grupa Savez protiv puča, saopštili su da će održati masovne skupove širom Egipta.

Medjutim, predstavnica Saveza, Džesmin Adel, rekla je da su dva marša, uključujući i onaj u kvartu Heliopolis u Kairu otkazani „ iz bezbednosnih razloga."

XS
SM
MD
LG