Linkovi

Egipatsko bratstvo obećava nastavak protesta


Sledbenici Muslimanskog bratstva kraj džamije Raba el-Adavija u Kairu 28. juli, 2013.

Protesti se održavaju uprkos upozorenjima ministra unutrašnjih poslova da se vlasti pripremaju da rasture mirne višenedeljne proteste u Kairu

Sledbenici zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija obećali su da će nastaviti proteste, uprkos upozorenjima ministra unutrašnjih poslova da se vlasti pripremaju da rasture mirne višenedeljne proteste u Kairu.

Hiljade pro-Morsijevih lojalista su i danas održale dva glavna bdenja – jedno ispred džamije Raba al-Adavija i druge u blizini Kairskog univerziteta – dan pošto je u sukobima sa bezbednosnim snagama ubijeno bar 74 ljudi i ranjeno blizu 800.

Ministar za unutrašnje poslove Mohamed Ibrahim je rekao kako se nada da će ta bdenja biti rasturena „na način koji ne uzrokuje mnogo gubitaka“, ali da „je Božja volja da se ona moraju okončati.“

Islamistički simpatizeri ispred džamije Raba al Adavija su svesni opasnosti, ali obećavaju da će ostati mirni i u svetlu sile.

Morsijev pokret Muslimansko bratstvo saopštva da su policija i neidentifikovani naoružani muškarci otvorili vatru kada su demonstranti, koji traže njegov povratak na vlast, pokušali su da prošire mirne proteste preselivši se na susednu glavnu aveniju ispred džamije.

Egipatski zvaničnici demantuju te optužbe i tvrde da je policija samo ispalila suzavac i da su pro-Morsijevi demonstanti odgovorni za nasilje.
XS
SM
MD
LG