Linkovi

Nastavak sukoba u Egiptu


Peščane barijere koje su postavili demonstranti u blizini Kairskog univerziteta, 23. jul 2013.
Peščane barijere koje su postavili demonstranti u blizini Kairskog univerziteta, 23. jul 2013.

Privremeni predsednik Adli Mansur kasno sinoć u prenosu na TV poručio građanima da je pomirenje neophodno kako bi zemlja krenula napred

U Egiptu se i danas nastavljaju smrtonosni sukobi, uprkos pozivima privremenog predsednika da građani ostanu mirni i uzdrže se od nasilja. Funkcioneri ministarstva zdravlja navode da je u sukobima, koji su se dogodili u blizini mesta, gde su pristalice zbačenog predsednika Mohameda Morsija održavale miran protest na Kairskom univerzitetu univerzitetu, stradalo bar šest i povređenono 33 ljudi.

Do sukoba je došlo nekoliko sati pošto je privremeni predsednik Egipta pozvao građane da ostanu mirni i uzdrže se od nasilja, posle još jednog kruga smrtonosnih sukoba u Kairu.

Privremeni predsednik Adli Mansur je kasno sinoć u prenosu na državnoj televiziji poručio građanima da je pomirenje neophodno kako bi zemlja krenula napred.

„Želimo da okrenemo novi list, oslobodimo se predrasuda, mržnje i podela. Moramo da ohrabrimo svakog ko nastoji da učini nešto za ovu zemlju, a ne da ga uništimo. Vreme je da uspostavimo zemlju zasnovanu na pomirenju sa prošlošću u ime budućnosti“.

Mansur je to izjavio posle sukoba između pristalica i protivnika zbačenog predsednika Mohameda Morsija u Kairu.

Policija je saopštila da je sukob počeo bacanjem kamenica, dok je jedna grupa Morsijevih pristalica za vreme protestne šetnje prolazila blizu Trga Tahrir. Tom prilikom stradale su najmanje četiri osobe, dok su desetine povređene.

Jedan od učesnika protesta protivnika svrgnutog predsednika kaže da je sukob eskaliralo veoma brzo.

„Nalazili smo se u blizini Trga Tahrir odmah do mosta Kasr el-Nil i čuli pucnjavu i vatromet i tada je došlo do sukoba između anti-Morsijevih demonstranata i učesnika šetnje, koji su se kretali ka američkoj ambasadi“.

Muslimansko bratstvo svakodnevno održava proteste širom Egipta još od 3. Jula, kada je Morsi zbačen sa vlasti, zahtevajući da bivši predsednik bude pušten an slobodu i vraćen na položaj.

Morsi je funkciju predsednika obavljao svega godinu dana, i to kao prvi demokratski izabrani predsednik Egipta, posle svrgavanja dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka 2011.
XS
SM
MD
LG