Linkovi

Egipat: Morsijevi lojalisti nastavljaju proteste


Pripadnici Muslimanskog bratstva na protestu u Egiptu, 17. jul 2013.
Pripadnici Muslimanskog bratstva na protestu u Egiptu, 17. jul 2013.

Protesti Morsijevih sledbenika će biti na vrhuncu posle “iftara“, večernjeg obroka kada Muslimani prekidaju post tokom Ramazana.

Sledbenici zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija nastavljaju masovne proteste protiv političke tranzicije koja je u toku u Egiptu, nakon formiranja novog prelaznog kabineta koji nema članove iz islamističkih stranki.

Ulične demonstracije nastavljaju se i danas ispred glavnih vladinih zgada u Kairu zahtevima da se Morsi vrati na vlast.

Protesti će, prema očekivanjima, biti na vrhuncu posle “iftara“, večernjeg obroka kada Muslimani prekidaju post tokom Ramazana.

U Amanu, američki državni sekretar Džon Keri je rekao novinarima da Obamina administracija razmatra da li bi zbacivanje Morsija sa vlasti trebalo da bude smatrano pučem što bi značilo da Vašington mora da suspenduje oko milijardu i po dolara pomoći toj zemlji.

U medjuvremenu, visoka predstavnica EU za inostranu politiku, Ketrin Ešton, još jedna je u nizu medjunarodnih visokih zvaničnika koja se danas, tokom posete Kairu, sastala sa prelaznim egipatskim liderima uključujući predsednika Adlija Mansura.

Njen predstavnik je rekao da je baronesa Ašton naglasila potrebu da se Egipat što pre „vrati punom demokratskom procesu u koji bi bili uključeni svi.“

Za razliku od američkog izaslanika Vilijama Bernsa ranije ove nedelje, Ketrin Ešton će se takodje, prema očekivanjima, sastati sa visokim ličnostima Morsijevog Muslimanskog bratstva. Ta islamistička grupa insistira da zbačeni predsednik ponovo bude vraćen na vlast i odbija da učestvuje u bilo kakvoj prelaznoj vladi.
XS
SM
MD
LG