Linkovi

Egipatski prelazni lideri položili zakletvu


Egipćani, sledbenici Muslimanskog bratstva ispred jedne džamije u Kairu, 16. jul 2013.

Osnovan prvi kabinet prelazne Vlade Egipta od kako je svrgnut bivši predsednik Mohamed Morsi. U međuvremenu, sedam žrtava i preko 260 ranjenih u sukobima u Kairu.

Egipatski lideri u prelaznoj vladi položili su zakletvu i osnovali prvi kabinet od kada je svrgnut islamistički predsednik Mohamed Morsi pre gotovo dve nedelje zbog masovnih protesta koji su organizovani protiv njegove vladavine.

Za to vreme, u sukobima bezbednosnih snaga sa pristalicama svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija najmanje 7 osoba je poginulo, dok je više od 260 ranjeno.

Vlasti su uhapsile više od 400 osoba u blizini Ramzes trga u centru Kaira posle sinoćnjih sukoba, skoro dve nedelje nakon što je vojska smenila Morsija kao odgovor na masovne demonstracije protiv njegove vladavine. Policija je ispaljivala suzavac na Morsijeve pristalice koje su uzvraćale kamenicama.

Uprkos sukobima, pristalice Morsija i dalje su odlučne da nastave svoje mirne proteste i demonstracije.

"Ono što se juče dogodilo je deo plana vojske da se poigrava sa strpljenjem ljudi, u kojem su preneli poruku da će upotrebiti silu i da su u stanju da ih rasteraju sa trgova pomoću sile. Ali mi bi smo želeli da pošaljemo poruku vojsci da, i ako ubiju desetine hiljada ljudi, mi nećemo otići dok se ne povrati legitimitet", rekao je jedan od učesnika protesta.

To su prvi sukobi u Kairu od kako su bezbednosne snage usmrtile desetine Morsijevih pristalica pre nedelju dana. Lideri Muslimanskog bratstva obećale su da će pojačati svoje proteste.

U ponedeljak, zamenik američkog državnog sekretara, Vilijam Berns razgovarao je u Kairu sa liderima nove prelazne vlade koju je postavila vojska. Berns je rekao da se Sjedinjene Države neće truditi da nametnu svoj model demokratije u Egiptu i da jedino Egipćani mogu da odluče o svojoj budućnosti.

"Znam da brojni Egipćani sumnjaju u Sjedinjene Države i znam da neće biti ništa lako i jednostavno na daljem putu. Istina je da samo Egipćani mogu samostalno da donesu teške odluke potrebne za izgradnju sadržajne, tolerantne, demokratske budućnosti", istakao je Berns.

Portparol egipatskog prelaznog predsednika izjavio je da vlasti očekuju da se islamistički pokreti, uključujući i Morsijevo Muslimansko bratstvo, priključe nacionalnim naporima za pomirenje. On je rekao da su Muslimanskom bratstvu i ultrakonzervativnoj Nur partiji ponuđena mesta u vladi. Muslimansko bratstvo je ranije saopštilo da neće učestvovati ni u jednoj prelaznoj administraciji.
XS
SM
MD
LG