Linkovi

Naredjeno hapšenje lidera Muslimanskog bratstva


Sledbenici Muslimanskog bratstva i zbačenog predsednika Mohameda Morsija u jednom predgradju Kaira

Predstavnik Muslimanskog bratstva Gehad El Hadad je hapšenja nazvao „starom taktikom policijske države“ dodavši da je i sam optužen za izdaju.

Egipatski državni tužilac izdao je nalog za hapšenje lidera Muslimanskog bratstva, Mohameda Badiea, dok je prelazni premijer Hazem el-Biblavi istovremeno izrazio spremnost da saradjuje sa tom grupom u procesu formiranja nove vlade.

U saopštenju državnog tužioca navodi se da su izdati nalozi za hapšenje vrhovnog lidera Bratstva Mohameda Badiea, jednog njegovog zamenika i osam članova. U saopštenju je rečeno da su oni osumnjičeni za podstrekavanje nasilja u kojem je ranije ove nedelje stradalo preko 50 ljudi ispred sedišta Republikanske garde.

Predstavnik Muslimanskog bratstva Gehad El Hadad je na tviteru to nazvao „istom starom taktikom policijske države“ dodavši da je i sam optužen za izdaju.

Nezavisno od toga predstavnik ministarstva inostranih poslova je rekao da je zbačeni predsednik Mohamed Morsi u pritvoru radi sopstvene bezbednosti i da se prema njemu postupa sa dostojanstvom. On je takodje istakao da protiv Morsija nije podignuta optužnica.

U medjuvremenu, Egipatski novoimenovani prelazni premijer Hazem El Biblavi počinje danas rad na formiranju novog kabineta koji, kako državni mediji navode, obuhvata planove da ponudi položaje pripadnicima Muslimanskog bratstva i Stranke Nur.

Egipatska državna televizija emitovala je fotografije sa sastanka izmedju prelaznog predsednika Adlija Mansura, kojeg podržava vojska i novoimenovanog premijera, koji nastoje da realizuju brzu političku tranziciju za Egipat koju obuhvata izmenu ustava i održavanje novih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Muslimansko bratstvo je medju grupama koje kritikuju taj tranzicioni plan:

"I u ovom trenutku dok razgovaramo oni još uvek ne govore koliko će duga ta 'mapa puta' ka budućnosti biti. Nisu najavili solidne datume za predsedničke i parlamentarne izbore. Kako može da se očekuje da im bilo ko veruje?“

U medjuvremenu, u satima pred zoru demonstranti u Kairu su se molili i pojeli obrok pred prvi dan Ramazana, svetog meseca posta i molitvi za muslimane širom sveta.
Jedan Morsijev sledbenik je rekao kako se nada da će Ramazan doneti okončanje nasilja:

"Molim se Bogu da ovog meseca donese dobrotu i lojalnost medju svim frakcijama egipatskog naroda. Takodje želim da se svi oni koji su pravili greške, povuku i isprave ih, i da oni koji ne žele da zemlja krene napred, ponovo razmisle pre no što preduzmu akciju.“

Portparolka Stejt Departmenta, Džen Psaki, juče je izjavila da su Sjedinjene Države u kontaktu sa Muslimanskim bratstvom i da nastoje da ubede taj pokret da učestvuje u tranziciji. Ona je istakla da bi svaki eventualni proces u Egiptu morao da obuhvati sve angažovane strane.
XS
SM
MD
LG