Linkovi

Desetine žrtava sukoba u Kairu


Vojska u blizini sedišta Republikanske garde u Kairu, 8. juli, 2013.
Vojska u blizini sedišta Republikanske garde u Kairu, 8. juli, 2013.

Morsijev pokret Muslimansko bratstvo okrivio je vojsku za incident, tvrdeći da su vojnici pucali na okupljene demonstratne.

Egipatsko Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je 51 osoba ubijene u današnjem nasilju ispred sedišta Republikanske garde u Kairu, gde su se okupile pristalice zbačenog predsednika Mohameda Morsija.

Morsijev pokret Muslimansko bratstvo okrivio je vojsku za incident, tvrdeći da su vojnici pucali na okupljene demonstratne. Bratstvo je pozvalo na “ustanak” protiv kako navode “onih koji žele tenkovima da otmu revoluciju.”

Vojni izvori, medjitkm tvrde da su članovi Muslimanskog bratstva pokušali da prodru u zgradu, a da su vojnici pucali u samoodbrani. Prema istomu izvoru, jedan vojnik je poginuo.

Reagujući na današnje nasilje, ekstremno desničarska partija Salafista saopštila je da se povlači iz tekućih pregovora o formiranju nove vlade.

Novinarka Glasa Amerike Šeron Ben, koja se nalazi u Kairu, izveštava da nije moguće dobiti nezavisnu proveru današnjih događaja, ali da bi povlačenje Partije Nur iz pregovora moglo da pojača napetosti u Egiptu.

“Ljudi ovde govore da bi to moglo dalje da pojača podele u društvu između, s jedne strane liberalne, sekularne, pro-armijske grupe koja je tražila svrgavanje Mohameda Morsija zbog toga što je uvodio islamističku upravu, koju oni ne žele i proislamitičkog dela društva koji smatra da je Morsi ispravno upravljao zemljom.”

Obe strane su organizovale masovne skupove u Kairu i drugim mestima u zemlji otkako je vojska u sredu oborila Morsija sa vlasti. U sukobima dve strane više desetina osoba, dok je više od hiljadu povređeno.
XS
SM
MD
LG