Linkovi

Ko će biti novi premijer Egipta?


Protivnici egipatskog zbačenog islamističkog predsednika mašu nacionalnom zastavom
Protivnici egipatskog zbačenog islamističkog predsednika mašu nacionalnom zastavom

Lideri ultrakonzervativne stranke Al Nur pretili da će povući podršku ukoliko El Baradej bude imenovan za premijera Egipta

Oštre podele oko toga ko bi trebalo da bude premijer Egipatske prelazne vlade nastavljaju se i danas dok sledbenici i protivnici zbačenog predsednika Mohameda Morsija održavaju rivalske demonstracije u Kairu i drugim velikim gradovima širom te najmnogoljudnije arapske države na svetu.

Rivalski skupovi su usledili nakon sukoba pre dva dana u kojima je stradalo 36 sooba dok je preko 1.000 ranjeno širom zemlje.

Sekularne i liberalne frakcije u okviru egipatskog rukovodstva i dalje su u zastoju sa dogmatskim islamistima dan pošto je kancelarija predsednika prelazne vlade Adlija Mansura odustala od odluke da imenuje Nobelovca, diplomatu Mohameda el Baradeja za premijera prelazne vlade u Egiptu.

Do izmene je došlo pošto su lideri ultrakonzervativne stranke Al Nur – jedine islamističke frakcije koja je podržala vojno preuzimanje vlasti – pretili da će povući podršku ukoliko El Baradej bude imenovan.

Mnogi islamisti vide sekularnog El Baradeja kao neprihvatljivi izbor zbog njegovih liberalnih gledišta.

Tokom prelaznog perioda – čije trajanje je i dalje nepoznato - premijer će imati sveobuhvatnu moć da upravlja, dok će predsednik, prema očekivanjima, biti pretežno ceremonijalni položaj.
XS
SM
MD
LG