Linkovi

Egipat pod privremenim liderom


Adli Mansur polaže zakletvu na položaj predsednika prelazne vlade u Kairu, 4. jul 2013.
Adli Mansur polaže zakletvu na položaj predsednika prelazne vlade u Kairu, 4. jul 2013.

Predsednik ustavnog suda Egipta, Adli Mansur položio je zakletvu kao privremeni lider zemlje, dok su bivši predsednik Morsi i lideri Muslimanskog bratstva u pritvoru.

Egipat pokušava da krene napred sa novim prelaznim liderom, dan pošto je vojska zbacila prvog demokratski izabranog predsednika – što je podstaklo slavlje hiljada demonstranata koji su se okupili na trgu Tahrir.

Dok je privremeni lider, predsednik ustavnog suda Egipta, Adli Mansur, polagao zakletvu izvedena je egipatska himna. Visoke ličnosti posmatrale tu ceremoniju koju je prenosila televizija.

U prvom javnom saopštenju Mansur je obećao da će podržati vrednosti revolucije.

"Zaklinjem se da ću čuvati sistem republike i poštovati zakon i ustav, braniti interese naroda i štititi nezavisnost i bezbednost domovine", rekao je Mansur.

Njegova izjava naišla je na pozitivne reakcije u zgradi egipatskog ustavnog suda ispred koje se slavilo uzvicima "živeo Egipat“.

"Većina egipatskog naroda primorala je vojsku da nam vrati pravo koje smo dali Morsiju. On se nije ponašao korektno pa smo tražili da nam vrati vlast i izabraćemo nekoga drugog", rekao je jedan od demonstranata - protivnik bivšeg predsednika Egipta

Medjutim, policija i vojnici su stajali po strani svesni da nisu svi Egipćani srećni. Nedaleko odatle okupili su se sledbenici zbačenog predsednika Mohameda Morsija.

"Uprkos svemu, mi odbacujemo vladavinu vojske. Odbacićemo je mirnim protestima, a ne Molotovljevim koktelima kao što su oni to činili. Ali nećemo dopustiti da država ode deset godina unazad. Bili smo tu 25. januara i 28. januara da pokušamo da se izmirimo sa ovom državom i svim stranama“, rekao je Mahmud Goma, pristalica Muslimanskog bratstva i bivšeg predsednika Morsija.

U svakom slučaju, život će za Morsija i njegove sledbenike iz Muslimanskog bratstva možda postati težak. Glavbni tužilac Egipta se danas vratio na posao i izdao naredjenje za hapšenje lidera Muslimanskog bratstva.

U govoru koji je sinoć prenela televizija, načelnik vojnih snaga Egipta, Abdul Fatah Halil al–Sisi, istakao je da je vojska jednostavno poslušala apel naroda pošto Morsi nije uspeo da ujedini naciju.

To saopštenje je dovelo do proslava i vatrometa na trgu Tahrir u Kairu i na drugim mestima. Ta mesta su sada prazna dok Egipat pokušava da počne iz početka.

Protesti su tokom proteklih nekoliko dana uglavnom bili mirni, ali je u sukobima izmedju Morsijevih sledbenika i protivnika stradalo gotovo 50 ljudi.

Strahujući od odmazde protiv Amerikanaca, američki funkcioneri su naredili evakuaciju osoblja koje nije neophodno iz američke ambasade u Kairu.
XS
SM
MD
LG