Linkovi

Masovne demonstracije u Kairu


Demonstracije protiv egipatskog predsednika Mohameda Morsija na trgu Tahrir, 30. juni, 2013.
Demonstracije protiv egipatskog predsednika Mohameda Morsija na trgu Tahrir, 30. juni, 2013.

Organizatori današnjih protesta tvrde da je preko 22 miliona gradjana potpisalo njihovu peticiju zahtevajući da Morsi podnese ostavku

Ogroman broj gradjana okupio se danas u glavnom gradu Egipta, Kairu, radi rivalskih demonstracija u znak protivljenja, odnosno podrške islamističkom predsedniku Mohamedu Morsiju, na godišnjicu inauguracije prvog egipatskog lidera izabranog na slobodnim izborima.

Na današnjim skupovima hiljade sekularnih i liberalnih opozicionih aktivista ispunile su su trg Tahrir u Kairu, mašući egipatskim zastavicama i uzvikujući slogane kojima se zatheva Morsijeva ostavka. Demonstranti ga optužuju da nastoji da monopolizuje vlast uz pomoć svog pokreta Muslimansko bratstvo i da ne uspeva da popravi posustalu egipatsku ekonomiju.

U drugom delu Kaira, Morsijevi islamistički sledbenici su se okupili oko jedne džamije u blizini predsedničke palate. Opozicioni aktivisti su planirali da marširaju na palatu kasno danas. Ulice Kaira su bile neuobičajeno mirne za početak radne nedelje jer su mnogi stanovnici ostali kod kuće, u strahu da bi moglo doći do nasilne konfrontacije izmedju rivalskih grupa.

Organizatori oba skupa su saopšili da žele da njihovi sledbenici ostanu mirni.
Morsi je odbacio zahteve opozicije da podnese ostavku jer su mu ostale tri godine mandata. U intervjuu za britanski dnevnik Gardijan, objavljenom danas, Morsi je rekao da bi ukoliko on popusti pod pritiskom novi predsednik mogao biti suočen sa sličnim zahtevima opozicije da podnese ostavku nakon „nedelju ili mesec dana.“
XS
SM
MD
LG