Linkovi

Masovni protesti u Egiptu


Egipatski predsednik Mohamed Morsi obraća se pristalicama ispred Predsedničke palate u Kairu
Egipatski predsednik Mohamed Morsi obraća se pristalicama ispred Predsedničke palate u Kairu

Protesti pristalica i protivnika egipatskog predsednika organizovani su nakon što je Morsi dekretom sebe stavio iznad svih državnih institucija

Egipatski predsednik Mohamed Morsi izjavio je danas u Kairu da želi da Egipat napreduje kao stabilna i bezbedna zemlja, a ne da uspostavi ličnu kontrolu nad zemljom. U Kairu se, u medjuvremenu, održavaju masovni skupovi Morsijevih pristalica i protivnika.

Predsednik Morsi je pored ostalog rekao da ne podržava raspuštanje parlamenta, kao i da će nastaviti rad na izradi novog ustava, koji je – kako se izrazio – na putu slobode i demokratije. Morsi je govorio dan pošto je predsedničkim dekretom sebe stavio iznad svih državnih institucija, ističući da njegove odluke ne mogu da budu opozvane.
U međuvremenu, pripadnici opozicije održavaju proteste na Trgu Tahrir u Kairu, dok su državni mediji izvestili da su spaljene tri kancelarije Morsijeve stranke - Partije slobode i pravde u Suecu, Ismailiji i Port Saidu.

Očekuje se da će protestu na Trgu Tahrir da se pridruži opozicioni lider Mohamed ElBaradej, koji je optužio Morsija da je proglasio sebe za novog “faraona”. Nobelovac i bivši dugogodišnji šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je da je predsednik ovim odlukama “uzurpirao sva državna ovlašćenja”, upozoravajući na “teške posledice” tog poteza.

Opozicija smatra da je predsednikov dekret nezakonit, ali Morsi tvrdi da je korak preduzeo radi “zaštite revolucije.” Morsi je dekretom zabranio pravosudnim organima da raspuste Gornji dom parlamenta kao i da raspuste ustavotvornu skupštinu. U oba tela većinu čine saveznici egipatskog predsednika. Morsi je pored toga naložio novo suđenje bivšim zvaničnicima zbog upotrebe sile protiv učesnika prošlogodišnje narodne revolucije, u kojoj je svrgnut bivši predsednik Hosni Mubarak.

Sve je to usledilo u jeku međunarodnih pohvala upućenih predsedniku Morsiju za njegovu posredničku ulogu u postizanju primirja u Gazi. Egipatski sudovi su razmatrali zahteve za raspuštanje oba parlamentarna tela. Međutim, Morsi je najnovijim potezom, u stvari, neutralisao pravosuđe u korist Muslimanskog bratstva.

Najavljeno, obnovljeno suđenje osumnjičenima za ubistva demonstranata tokom narodne pobune 2011. moglo bi da uključi i novo suđenje bivšem predsedniku Hosniju Mubaraku. Zbačeni lider je u junu osuđen na doživotni zatvor zbog toga što nije sprečio policijsko nasilje protiv demonstranata. Mubaraku tada nije suđeno za teže optužbe, odnosno za korupciju i njegovu naredbu da se pobuna protiv njegovog režima uguši, što je razgnevilo Egipćane.

Drugi zvaničnici i pripadnici bezbednosnih snaga iz vremena Mubarakovog režima takođe su oslobođeni otpužbe da su umešani u ubistva demonstranata, posle čega je državni tužilac bio kritikovan zbog lošeg vodjenja tih slučajeva. Jučerašnjim dekretom, Predsednik Morsi je otpustio i državnog tužioca, Abdela Magida Mahmuda, koga je pre šest godina imenovao Mubarak. Mahmudova funkcija je retroakativno ograničena na četiri godine, čime mu je položaj bez odlaganja ukinut. Za novog državnog tužioca imenovan je Talat Abdulah.
XS
SM
MD
LG