Linkovi

Eksplozije i sukobi u Egiptu


Policajci ispred zgrade oštećene u jednoj od eksplozija
Policajci ispred zgrade oštećene u jednoj od eksplozija

U današnjem nasilju u Egiptu poginulo je najmanje 16 osoba, uključujući više od 6 stradalih u seriji eksplozija u području Kaira

Današnji talas nereda dogodio se uoči treće godišnjice revolucije u kojoj je zbačen bivši predsednik Hosni Mubarak. Najmanje 4 eksplozije odjeknule su u Kairu, uključujući samoubilački napad automobilom bombom u blizini sedišta bezbednosnih snaga u kojem su poginule 4, dok su desetine osoba povređene.

Vlasti su saopštile da su u ostalim eksplozijama poginule 2 osobe. Niko za sada nije preuzeo odgovornost iako se islamski ekstremisti okrivljuju za brojne napade protiv bezbednosnih snaga od kako je vojska zbacila predsednika Mohameda Morsija u julu.

Portparol prelaznog predsednika Adli Mansura osudio je nasilje ističući da će terorističke operacije, koje imaju za cilj sa slome volju Egipćana, samo da ih ujedine.

Pristalice Morsija i zabranjenog Muslimanskog bratstva sukobile su se i danas sa bezbednosnim snagama i civilima tokom protesta u nekoliko gradova. Zvaničnici su naveli da je tom prilikom stradalo najmanje deset osoba. Muslimansko bratstvo i vlada pozvali su pristalice na odvojene proteste u subotu.
XS
SM
MD
LG