Linkovi

Okršaji vojske i Morsijevih pristalica u Kairu


Egipatska vojska je otvorila vatru na demonstrante koji podržavaju svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, 5. jul 2013.

U Kairu je došlo do oružanih sukoba između pristalica bivšeg predsednika Mohameda Morsija i pripadnika vojske, dok stižu vesti o sličnim sukobima i u drugim delovima Egipta.

Očevici navode da su vojnici otvorili vatru na Morsijeve pristalice koje su uzvraćale kamenicama u pokušaju da stignu do ministarstva odbrane.

Do incidenta je došlo u jeku okupljanja hiljada Morsijevih pristalica ispred džamiji Rabea Al Adaveja u kairskom naselju Nasr siti, uz skandiranje protiv vojske i usklike da će podržati Morsija do smrti.

Pre toga je generalni sekretar Morsijev Partije slobode i pravde Mohamed el-Beltagi rekao da njeni članovi ne žele okršaje sa vojskom:

“Mi nismo u ratu sa egipatskim oružanim snagama, mi se borimo protiv onih koji su organizovali puč, sve dok to ne povuku, ne puste predsednika Morsija iz pritvora i vrate ga na vlast.”

Egipatski vojni vrh svrgunuo je bivšeg predsednika u sredu, godinu dana posle njegove pobede na izborima, suspendujući ustav i tvrdeći da je akcija preventivna, jer je pretila opasnost od narodnog ustanka.
U međuvremenu, protivnici bivšeg predsednika izašli su na trg Tahrir, gde su održali svoj skup. Jedan od učesnika, Osama Hosam, pozvao je Muslimansko bratstvo da im se pridruži:

“Molimo se za pridruživanje mladih članova Muslimanskog bratstva ostalim Egipćanima. Voleo bih da im kažem, da su njihove vođe neuspešne i da mladi treba da se pridruže nama kako bi gradili novi Egipat.”

Egipatska vojska rasporedila je trupe u Zagazigu, severoistočno od Kaira, gde su izbili sukobi između pristalica i protivnika bivšeg predsednika. Sa lica mesta stižu vesti o pucnjavi i obračunima kamenicama.

Jutros su islamisti ispalili rakete jedan aerodrom na Sinajskom poluostrvu dok je armija zatvorila pogranični prelaz u Rafi pošto su ekstremisti napali policijsku postaju u blizini.

Vojska, kao i bivše opozicione grupe pozvale su na pomirenje dok vojni vrh nastavlja sa svojom takozvanom “mapom puta” za obnovu demokratije i civilne vlasti u Egiptu.
XS
SM
MD
LG