Linkovi

Okršaji vojske i Morsijevih pristalica u Kairu


Egipatska vojska je otvorila vatru na demonstrante koji podržavaju svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, 5. jul 2013.
Egipatska vojska je otvorila vatru na demonstrante koji podržavaju svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, 5. jul 2013.

U Kairu je došlo do oružanih sukoba između pristalica bivšeg predsednika Mohameda Morsija i pripadnika vojske, dok stižu vesti o sličnim sukobima i u drugim delovima Egipta.

Očevici navode da su vojnici otvorili vatru na Morsijeve pristalice koje su uzvraćale kamenicama u pokušaju da stignu do ministarstva odbrane.

Do incidenta je došlo u jeku okupljanja hiljada Morsijevih pristalica ispred džamiji Rabea Al Adaveja u kairskom naselju Nasr siti, uz skandiranje protiv vojske i usklike da će podržati Morsija do smrti.

Pre toga je generalni sekretar Morsijev Partije slobode i pravde Mohamed el-Beltagi rekao da njeni članovi ne žele okršaje sa vojskom:

“Mi nismo u ratu sa egipatskim oružanim snagama, mi se borimo protiv onih koji su organizovali puč, sve dok to ne povuku, ne puste predsednika Morsija iz pritvora i vrate ga na vlast.”

Egipatski vojni vrh svrgunuo je bivšeg predsednika u sredu, godinu dana posle njegove pobede na izborima, suspendujući ustav i tvrdeći da je akcija preventivna, jer je pretila opasnost od narodnog ustanka.
U međuvremenu, protivnici bivšeg predsednika izašli su na trg Tahrir, gde su održali svoj skup. Jedan od učesnika, Osama Hosam, pozvao je Muslimansko bratstvo da im se pridruži:

“Molimo se za pridruživanje mladih članova Muslimanskog bratstva ostalim Egipćanima. Voleo bih da im kažem, da su njihove vođe neuspešne i da mladi treba da se pridruže nama kako bi gradili novi Egipat.”

Egipatska vojska rasporedila je trupe u Zagazigu, severoistočno od Kaira, gde su izbili sukobi između pristalica i protivnika bivšeg predsednika. Sa lica mesta stižu vesti o pucnjavi i obračunima kamenicama.

Jutros su islamisti ispalili rakete jedan aerodrom na Sinajskom poluostrvu dok je armija zatvorila pogranični prelaz u Rafi pošto su ekstremisti napali policijsku postaju u blizini.

Vojska, kao i bivše opozicione grupe pozvale su na pomirenje dok vojni vrh nastavlja sa svojom takozvanom “mapom puta” za obnovu demokratije i civilne vlasti u Egiptu.
XS
SM
MD
LG