Linkovi

El Baradej možda novi premijer Egipta


Muhamed El Baradej (arhiva)

Prema medijskim izveštajima, prelazni predsednik Egipta Mansur imenovao je dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhameda el Baradeja za predsednika prelazne Vlade Egipta.

Po svemu sudeći, Egipat se okreće dobitniku Nobelove nagrade za mir kao pomoći da se situacija smiri. Opozicioni zvaničnici saopštili su da je prelazni predsednik Adli Mansur imenovao nobelovca Muhameda El Baradeja za prelaznog predsednika vlade Egipta. Očekuje se da el Baradej kasnije danas položi zakletvu.

El Baradej je bio šef Međunarodne agencije za atomsku energiju do 2009, četiri godine nakon što su on o njegova grupa dobili Nobelovu nagradu. Po povratku u Egipat, el Baradej je aktivno učestvovao u svrgavanju bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka nakon čega je postao vodeća figura opozicije. On će biti suočen sa izazovom da pomogne veoma nezadovoljnom narodu da se ponovo vrati ka demokratiji.

Međutim, portparol Muslimanskog bratstva izjavio je za agenciju Rojters da ta grupa odbacuje imenovanje el Baradeja za premijera, a pristalice Bratstva kažu da će nastaviti proteste dok bivši predsednik Mohamed Morsi, prvi demokratski izabrani predsednik Egipta, ne bude vraćen na položaj.

Egipatska vojska uhapsila je Morsija i druge lidere Muslimanskog bratstva u sredu, ističući da je to bilo neophodno za zaustavljanje masovnih nereda. U sukobima oponenata i pristalica Morsija, koji su izbili u petak u Kairu i širom zemlje, poginulo je 38, dok je više od hiljadu osoba povređeno.

Kamenice, šaržeri od metaka i drugi tragovi nasilja razbacani su u svim delovima glavnog grada u kojima je bilo okršaja.

Egipatski novi prelazni predsednik, sudija Adli Mansur sastao se u međuvremenu u predsedničkoj palati sa načelnikom generalštaba Egipta, generalom Abdel Fatah el Sisijem i ministrom unutrašnjih poslova koji rukovodi policijom.

Agencija Asošijeted pres izveštava da se Mansur takođe sastao sa liderima Tamrod omladinskog pokreta koji je organizovao demonstracije protiv Morsija.

Hiljade Morsijevih pristalica demonstrirale su danas ispred džamije u kairskom Nasr Sitiju. Njihovi lideri Muslimanskog bratstva izjavili su da planiraju nenasilan otpor, ali nova grupa koja se pojavila u petak objavila je da će, ako bude bilo potrebno, preduzeti i nasilne mere kako bi svrgnutog predsednika vratila na položaj.
XS
SM
MD
LG