Linkovi

Sisi: Ključna bitka protiv terorizma


Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi (C) na vanrednom sastanku Nacionalnog saveta za odbranu, održanom nakon napada na Sinajskom poluostrvu
Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi (C) na vanrednom sastanku Nacionalnog saveta za odbranu, održanom nakon napada na Sinajskom poluostrvu

Egipat je uveo tromesečno vanredno stanje u severnom i centralnom delu Sinajskog poluostrva, nakon jučerašnjeg terorističkog napada u kojem je poginulo najmanje 30 vojnika.

Uveden je i policijski čas, tokom večernjih sati, u gradovima i selima širom poluostrva, dok je do daljeg zatvoren granični prelaz sa Gazom, Rafa. U predsedničkom dekretu navodi se da će vojska i policija preduzeti sve neophodne mere da se suprostave terorizmu i njegovim izvorima finansiranja, da očuvaju bezbednost regiona i da zaštite živote Egipćana.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi je u današnjem obraćanju naciji rekao da se Egipat suočava sa „spoljašnjim neprijateljem“ koji pokušava da izazove haos. Sisi je naglasio da je za teroristički napad na egipatsku vojsku odgovorna strana sila i poručio da njegova zemlja vodi egzistencijalnu bitku protiv terorizma, koja će dugo trajati.

U jučerašnjem napadu, bombaš samoubica udario je vozilom u vojni kontrolni punkt severno od grada el Ariš. Tom prilkom poginule su desetine vojnika. U odvojenom oružanom napadu na drugi kontrolni punkt južno od el Ariša poginuo je jedan vojnik, dok su dvojica povređena.


XS
SM
MD
LG