Linkovi

Referendum o ustavu u Egiptu


Žene u Kairu čekaju u redu da glasaju na referendumu, 14. januar 2014.

Glasačka mesta su otvorena rano jutros, a smatra se da je ovo glasanje ujedno referendum o eventualnoj kandidaturi za predsednika načelnika generalštaba armije, Abdela Fataha al Sisija.

Egipćani su danas počeli da glasaju na dvodnevnom referendumu o novom ustavu koji podržava prelazna vlada koju podržava vojska.

Glasačka mesta su otvorena rano jutros, asmatra se da je ovo glasanje ujedno referendum o eventualnoj kandidaturi za predsednika načelnika generalštaba armije Abdela Fataha al Sisija, koji je u julu zbacio bivšeg predsednika Mohameda Morsija.

"Ovaj ustav je sastavljen za sve Egipćane – muškarce, žene, decu, različite veroispovesti, pa čak i hendikepirani imaju prava u skladu sa novim ustavom, što je pitanje o kojem nikada nije bilo pomena u prethodnim egipatskim ustavima pa čak i u ustavu Bratstva.“, izjavila je Gada Al Adami, aktivistkinja za ženska prava.

Novopredloženim ustavom bi se uklonila islamistička retorika iz postojećeg ustava, pružila veća prava ženama i ojačala moć vojske.

Opozicija poziva na bojkot referenduma i održava mirne proteste protiv procesa koji zove nezakonitim.

"Nikada ne bismo mogli da učestvujemo i pružimo legitimitet režimu koji obmanjuje narod i pokušava da deluje kao da je gradjanski demokratski režim, iako nije ni jedno ni drugo. Nećemo učestvovati u ustavu koji formira vojnu državu posle pobune protiv njenih principa i represivne prirode prepune agresije, nasilja i gneva prema svima koji joj se protive, optuživanjem takvih gradjana za špijunažu i odsustvo patriotizma. Zato smo doneli odluku da bojkotujemo referendum. Baš kao sa režimom Muslimanskog bratstva kojem nismo pružili legitimitet, nećemo ga pružiti ni drugom režimu koji sledi istu retoriku, jer bi u suprotnom naš stav bio kontradiktoran“, kaže Mohamed Favaz, član opozicione grupe Demokratski front 6. april.

Bezbednosne mere su veoma jake, ali je i pored toga pre otvaranja glasačkih mesta došlo do eksplozije bombe u Kairu.

Referendum o ustavu održava se godinu dana pošto je Morsi ozakonio poslednji ustav. Plan koji je izradila vojska predvidja parlamentarne i predsedničke izbore kasnije ove godine.

U Vašingtonu, Stejt department je juče izrazio zabrinutost povodom izveštaja kako su ljudi koji vode kampanju da se glasa protiv novog ustava bili hapšeni.

Vojska je uklonila Morsija sa vlasti posle protesta opozicije koja ga je optužila za pokušaj monopolizacije vlasti. Vlasti od tada mesecima hapse pripadnike Muslimanskog bratstva, uključujući mnoge lidere te grupe koju su proglasile terorističkom.

Preko 1.000 ljudi, uglavnom pro-Morsijevih islamista, je ubijeno, dok se protesti nastavljaju.
XS
SM
MD
LG