Linkovi

Drugi krug glasanja u Egiptu


Glasanje na ustavnom referendumu u Egiptu
Glasanje na ustavnom referendumu u Egiptu

U Egiptu je održana druga runda glasanja na referendumu o predlogu ustava, koji podržava stranka egipatskog predsednika Mohameda Morsija, Muslimansko bratstvo

Oko 25 miliona Egipćana imalo je pravo glasa, dok su izborni zvaničnici produžili glasanje do 11 uveče po lokalnom vremenu, što je urađeno i tokom prvog kruga prošle subote.

Nezvanični rezultati prve runde pokazuju da je nacrt novog ustava podržalo gotovo 57 odsto građana.

Članovi liberalne, sekularne i hrišćanske opozicije ga odbacuju strahujući da će njime biti smanjena građanska prava jer se oslanja na islamski zakon, dok se prava žena uopšte ne pominju.

Nacrt ustava je prošlog mjeseca odobrio uglavnom islamistički odbor, koji su napustili liberalni i hrišćanski članovi, uz optužbe da se ignorišu njihovi stavovi.

Još nije poznato kada će biti objavljeni konačni rezultati referenduma. Prijedlog ustava je prethodnih nedelja izazvao nasilje i proteste širom zemlje.

Potpredsjednik Egipta Mahmud Meki u međuvremenu je najavio podnošenje ostavke, nakon što je odigrao ključnu ulogu u pregovorima o nacionalnom jedinstvu, koje je organizovao predsjednik Morsi.

Meki je u današnjem saopštenju naveo da se odlučio na taj potez zato što političke obaveze ne odgovaraju njegovoj struci kao sudije. Takođe je naglasio da je ostavku prvobitno podnio 7. novembra, ali da je odložio odlazak zbog egipatskog posredovanja u postizanju primirja na Bliskom istoku i Morsijeve odluke da proširi svoja ovlašćenja.
XS
SM
MD
LG