Linkovi

Snažne osude upotrebe sile u Egiptu


Američki državni sekretar, Džon Keri
Američki državni sekretar, Džon Keri

Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje, kao i brojni svetski lideri osudili su nasilje u Egiptu.

Bela kuća je snažno osudila egipatsku prelaznu vladu zbog korišćenja nasilja protiv sledbenika zbačenog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.
Tokom brifinga sa novinarima u Masačusetsu, gde predsednik Obama boravi na odmoru, predstavnik Bele kuće, Džoš Ernest je rekao da su SAD više puta apelovale na egipatske bezbednosne snage da pokažu uzdržanost. On je takodje ponovio apele pretežno islamističkim demonstrantima da „protestvuju mirno“.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je upotreba sile protiv demonstranata "za žaljenje" i da predstavlja ozbiljan udarac pomirenju. Keri je novinarima okupljenim u Stejt Departmentu rekao da nasilje nije rešenje i da samo može da dovede do još većih podela u Egiptu, zahtevajući još jednom da vlada u kairu poštuje osnovna ljudska prava, a da se demonstranti uzdrže od nasilja.

Evropske sile takođe su apelovale su na prelaznu vladu i njene islamističke protivnike da izbegnu eskalaciju nasilja i vrate se političkom dijalogu.

Predstavnik generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna, rekao je da šef UN-a najoštrije osudjuje nasilje u Egiptu i da žali što su egipatske vlasti odlučle da uporebe silu protiv uglavnom islamskih demonstranata.

Medjutim, isti predstavnik je takodje ukazao da je generalni sekretar UN-a „savršeno svestan da je velika većina egipatskog naroda zabrinuta zbog poremećaja normalnog života uzrokovanog demonstracijama i kontra-demonstracijama, i da žele da njihova zemlja ide napred mirno u okviru procesa kojim će rukovoditi Egipćani.“

Napad egipatske vlade na pristalice bivšeg islamističkog predsednika Mohameda Morsija izazvalo je osudu lidera muslimanskih zemalja koji su podržavali zbačenog lidera. Evropske sile su apelovale na prelaznu vladu i njene islamističke protivnike da izbegnu eskalaciju nasilja i vrate se političkom dijalogu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je opisao današnji napad egipatskih bezbednosnih snaga na pro-Morsijeve protestne kampove u Kairu kao „masakr“. On je apelovao na Bezbednosni savet UN-a i Arapsku ligu da odmah preduzmu akciju kako bi to obustavili. Turski predsednik Abdulah Gul je optužio egipatsku vladu da je preduzela oružanu intervenciju protiv civila, koju je nazvao „neprihvatljivom“.
XS
SM
MD
LG