Linkovi

Morsijeve pristalice ne posustaju


Članovi Muslimanskog bratstva drže Morsijeve maske na protestu u Kairu, 12. jul 2013.
Članovi Muslimanskog bratstva drže Morsijeve maske na protestu u Kairu, 12. jul 2013.

Pristalice zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija u velikom broju su se odazvale na poziv Muslimanskog bratstva da širom zemlje ogranizuju protesti protiv prelazne vlasti.

Pristalice zbačenog egipatskog predsednika i danas su proveli dan ispred džamije Raba el Adavija u Kairu, poručujući da će protestovati dok se Muhamed Morsi ne vrati na vlast.

Pripadnici Muslimanskog bratstva protestuju od kada je, kako tvrde, sproveden vojni puč kojim je Morsi zbačen sa vlasti. Desetine hiljada Morsijevih pristalica masovno protestuju i preko dana uprkos velikim vrućinama i činjenici da zbog ramazanskog posta ne smeju da uzimaju hranu ni vodu pre mraka.

Hiljade ljudi okupile su se i u petak ispred iste džamije u Kairu uzvikujući parolu „Recite istinu“.

Lider Muslimanskog bratstva Safvat Hegazi bio je izričit:

„Svako ko sarađuje sa onima koji su izveli puč je izdajnik ove revolucije. Mi ne priznajemo ovu vladu i svaka politička partija koja prihvati da bude njen deo je partija koja podržava pučeve i diktatore, politička partija koja podržava izdajnike umesto da podrži revolucionare, legitimnu vladu, izbore i volju naroda. Tražim povratak predsednika Morsija.“

Vojnici i policija u opremi za rasturanje demonstracija okupljaju se u velikom broju u blizini pristalica Muslimanskog bratstva. Desetine osoba su poginule u sukobima protivnika i pristalica bivšeg predsednika, a najmanje 50 Morsijevih pristalica ubijeno je u sukobu sa snagama bezbednosti ranije ove nedelje. Međutim, protesti se nastavljaju i njegove pristalice i dalje insistiraju na tome da postoji samo jedna stvar koja može da ih zadovolji.

„Vojska je izdala legitimnu vladu, izbore i volju građana. Tražimo povratak predsednika Morsija,“ kaže Morsijev pristalica Mahmud Gamal.

Muslimansko bratstvo odbilo je da učestvuje u planu za formiranje prelazne vlade koja će zameniti administraciju predsednika Morsija, koji je izabran pre samo godinu dana i kojeg je vojska zbacila 3. jula posle masovnih opozicionih demonstracija. Morsijevi protivnici optužuju ga je izdao revoluciju iz 2011., kojom je zbačen predsednik Hosni Mubarak.
XS
SM
MD
LG