Linkovi

Vanredne mere u Egiptu


Protesti u Egiptu traju već nekoliko dana
Protesti u Egiptu traju već nekoliko dana

Egipatski predsednik Mohamed Morsi proglasio tridesetodnevno vanredno stanje u tri pokrajine u jeku smrtonosne anti-vladine pobune

Demonstranti i pripadnici specijalne policije su se rano jutros sukobili u Kairu, pošto je egipatski predsednik Mohamed Morsi proglasio tridesetodnevno vanredno stanje u tri pokrajine u jeku smrtonosne anti-vladine pobune.

U današnjem govoru na državnoj televiziji, Morsi je rekao da vlasti, počev od danas, uvode vanredne mere i policijski čas u Port Saidu, Ismailiji i Suecu. Egipćani su u nekoliko gradova gnevno reagovali na saopštenje o vanrednom stanju. Demonstranti u Kairu su bacali kamenice na specijalce, koji su odgovorili suzavcem.

O nemirima je takodje izvešteno iz Port Saida i Sueca. Egipatski predsednik je pozvao na nacionalni dijalog i angažovao opozicione grupe i političare da mu se pridruže radi razgovora u ponedeljak. Vodeći opozicioni Nacionalni front spasa saopštio je da neće učestvovati, jer poziv - kako se navodi - nije iskren.

Egipatski kabinet je danas odobrio nacrt zakona kojim se predsedniku Morsiju omogućava da pošalje vojsku u pomoć policiji da uspostavi bezbednost, što obuhvata i hapšenje civila. Gotovo 50 ljudi je poginulo u nasilju koje je počelo prošlog četvrtka tokom skupova povodom obeležavanja druge godišnjice ustanka protiv bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka.
XS
SM
MD
LG