Linkovi

Nemiri u Aleksandriji


Protesti i nemiri u Aleksandriji
Protesti i nemiri u Aleksandriji

Očevici navode da je sukob pristalica i protivnika novog Ustava, koji su se međusobno gađali kamenjem, počeo u blizini džamije u Aleksandriji

Samo dan pre vrlo neizvesnog referenduma o nacrtu kontroverznog novog Ustava, u drugom najvećem egipatskom gradu Aleksandriji izbio je sukob između pristalica i protivnika tog dokumenta.

Očevici navode da je sukob demonstranata koji su se međusobno gađali kamenjem počeo u blizini džamije u Aleksandriji i da je nekoliko automobila zapaljeno, ali još nema vesti o žrtvama.

U Kairu i drugim gradovima, hiljade aktivista izašle su na ulice učestvujući u različitim okupljanjima i mašući zastavama, ali je sve uglavnom proteklo mirno. Nacrt novog ustava podržavaju Muslimansko bratstvo predsednika Mohameda Morsija i salafističke grupe, dok se pripadnici liberalne, sekularne i hrišćanske opozicije pribojavaju da bi novi Ustav ugrozio građanske slobode, zato što uvećava ulogu islamskog šarijatskog zakona i ne spominje prava žena.

Većinsko islamistički odbor egipatskog parlamenta usvojio je dokument prošlog meseca, pošto su liberalni i hrišćanski članovi skupštine napustili sednicu, žaleći se da su ignorisani.
XS
SM
MD
LG