Linkovi

Novi početak za Egipat


Demonstranti nastavljaju proslavu na trgu tahrir i dan pošto je predsednik Mubarak podeo ostavku

Egipćani nastavljaju slavlje zbog jučerašnje ostavke dugogodišnjeg predsednika Hosnija Mubaraka, koji je bio prinuđen da se povuče posle 18 dana masovanih anti-vladinih protesta u Kairu i drugim velikim gradovima.

Egipatska vojska, koja je preuzela kontrolu nad zemljom, saopštila je danas da će sadašnja vlada ostati na položaju dok se ne izabere novo zakonodavno telo i obećala da će poštovati sve međunarodne sporazume, uključujući i mirovne, na šta je sa odobravanjem reagovao izraelski premijer Benjamin Netanjahu, čija zemlja u Egiptu ima jedinog arapskog saveznika.

Egipatski zvaničnici kažu da će novi premijer Ahmed Šafik, kome je bivši predsednik Mubarak krajem januara dao mandat za sastavljanje nove vlade, sutra održati konferenciju za novinare.

Neki organizatori protesta zarekli su se da će nastaviti sa demosntracijama, kako bi izvršili pritisak da se provedu reforme, ali kažu da se ti protesti neće održavati svakog dana. Agencija "Asošijeted pres" javlja demonstranti traže raspuštanje parlamenta i stvaranje komisije koja će izmeniti ili napisati novi Ustav.

XS
SM
MD
LG