Linkovi

Sukob demonstranata i policije u Kairu


Pro-Russian troops prepare to travel in a tank on a road near the town of Yanakiyevo, Donetsk region, eastern Ukraine, June 20, 2014.
Pro-Russian troops prepare to travel in a tank on a road near the town of Yanakiyevo, Donetsk region, eastern Ukraine, June 20, 2014.

Hiljade demonstranata okupile su se danas na trgu Tahrir u Kairu obeležavajući drugu godišnjicu ustanka kojim je zbačen predsednik Hosni Mubarak

Širom Egipta došlo je do sukoba demonstranata i policije tokom masovnih protesta povodom druge godišnjice ustanka koji je doveo do svrgavanja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Hiljade demonstranata okupile su se na kairskom trgu Tahrir gde je policija upotrebila suzavac da bi ih sprečila da se približe betonskom zidu koji je podignut radi obezbedjenja vladinih zgrada.

Demonstranti su uzvratili kamenicama i molotovljevim koktelima. Do sličnih sukoba došlo je u Aleksandriji, Suecu i Ismailiji. Egipatske službe za vanredne situacije saopštile su da je u sukobima povredjeno vise od stotinu ljudi.

Sekularna opozicija pozvala je na proteste protiv predsednika Mohameda Morsija i njegovog islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo. Opozicioni lider Mohamed ElBaradej je putem svog naloga na mreži tviter pozvao demonstrante da, kako je rekao, “konačno ostvare ciljeve revolucije.” Predsednik Morsi je juče apelovao za mir i mirno obeležavanje godišnjice ustanka. Muslimansko bratstvo je saopštilo da neće učestvovati u proslavi niti u protestima, već da će organizovati dobrotvorne akcije.
XS
SM
MD
LG