Linkovi

Upozorenje demonstrantima u Egiptu


Egipatske vlasti saopštile da neće više tolerisati masivne proteste pripadnika islamske opozicije, ali i pored upozorenja hiljade demonstranata ostaju u svojim kampovima.

Egipatska prelazna vlada saopštila je da su pokušaji stranih predstavnika da izdejstvuju politički dogovor u zemlji propali, posle čega je uputila još jedno strogo upozorenje učesnicima protesta da se raziđu.

Predsedništvo je saopštila da za neuspeh okrivljuju pokret Muslimansko bratstvo, kojem pripada svrgnuti predsednik Mohamed Morsi.

Premijer prelazne vlade Hazem el-Beblavi kasnije se pojavio na državnoj televiziji zarekavši se da vlada neće promeniti odluku da rasturi dva sedeća protesta koja već nedeljama organizuju Morsijeve pristalice. Beblavi je poručio da su demonstranti već "prekršili sva ograničenja mirnog bunta", jer su podsrekivali nasilje, koristili oružje, blokirali puteve i pritvarali građane.

Visoki američki diplomata, koji je učestvovao u posredovanju između prelazne vlade i Muslimanskog bratstva, zamenik državnog sekretara Vilijem Berns, napustio je zemlju ubrzo pošto je vlada diplomatske napore proglasila neuspešnim.

Evropska unija izrazila zabrinutost zbog neuspeha pregovora i pozvala sve strane da pronađu mirno rešenje.

Ipak i pored upozorenja hiljade demonstranata ostaju u svojim kampovima. Kairo je na ivici. Protivnici vojne uprave kažu da će ostati ulogoreni sve dok se na vlast ne vrati svrgnuti predsednik Mohamed Morsi. Medjutim, vlasti se pozivaju na nacionalnu bezbednost i kažu da će upotrebiti sve neophodne mere da očiste grad.

Neki demonstranti tvrde da to što su razapeli šatore ne predstavlja nikakvu pretnju.

"Vojska kaže da ovde imamo oružje, da imamo automatsko oružje. Ali, ovde niko nema oružje. Imaju samo, svetu knjigu, Kuran", priča profesor Ahmed Abu Bakr.

Međutim, smrtonosnih sukoba već je bilo. Iako se govori da su to mirne demonstracije, neki u kampu Raba el Adavia, isključuju samo pasivan otpor.

"Oni će sigurno uzvratiti., ali se to neće desiti baš sada", smatra Ahmed Omar, stručnjak za kompjutere.

Grupe za ljudska prava ukazuju na raniju, vladinu, upotrebu sile i pozivaju na uzdržanost, ali takođe misle da je strah za bezbednost opravdan.

"Službe bezbednosti smatraju da se nastavljanjem okupljanja, svakim dodatnim danom, omogućava Muslimanskom bratstvu planiranje eskalacije i potencijalnog kontranapada", kaže Heba Morajef iz organizacije Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch) i dodaje:

"Policija ne zna da se uzdrži i to se uvek završi upotrebom prekomerne sile i ubijanjem demostranata, a nasilno rasterivanje demonstranata nije nešto od čega bi Egipat mogao ikada da se oporavi."

Politički analitičar sa Američkog univerziteta u Kairu, Said Sadek se nada da je upozorenje vojske demonstrantima da se raziđu blefiranje.

"Držaće ih tako i najverovatnije će ih opkoliti, sprečiće dostavu namirnica i drugih stvari i demonstranti će polako početi da se osipaju. Neki će i ostati, ali ne verujem da će vojska ići do kraja", kaže Sadek.

On kaže da vojska vrlo dobro zna da bi šta bi krvavi obračun sa islamistima značio.

"Mogli bi da pribegnu poslednjoj opciji, samoubilačkim napadima, terorizmu. To bi uključilo i sporadično podmetanje bombi kao što su uradili 1992. što je bio napad na turizam. Moglo bi se pribeći i talasu političkih ubistava. Ne odbacujem nijednu mogućnost”, kaže Sadek.

U toj situaciji, svoje učešće u pozivima na uzdržanost imaju i vodeće svetske sile, čiji brojni zvaničnici dolaze u Kairo. Njihovo prisustvo može da bude faktor odvraćanja od nasilja. Međutim, kada oni budu otišli i kada se sledeće nedelje završi praznik Ramazan, opasnost od nasilja bi mogla da se obnovi.
XS
SM
MD
LG