Linkovi

Tramp obećao snažnu podršku Egiptu


Susret predsednika Donalda Trampa i Abdel Fataha Al Sisija u Beloj kući
Susret predsednika Donalda Trampa i Abdel Fataha Al Sisija u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp je obećao podršku svoje administracije naporima Egipta da porazi terorizam i ekstremističke grupe.

Tokom susreta sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, u Beloj kući, predsednik Tramp je govorio o planovima za povećanje vojnog budžeta radi boljeg suprotstavljanja terorističkim pretnjama. Američki predsednik je pohvalio egipatskog kolegu, za kako je rekao “fantastično obavljanje posla u izuzetno teškim uslovima” i rekao da će Sjedinjene Države pružiti vojnu i drugu pomoć Egiptu u borbi protiv terorizma.

"Podmladićemo našu vojsku, podići je na najviši nivo. Mislim da je sada to potrebnije, možda, više nego ikada ranije. To je ono što nam treba. Ono što želim da vam kažem gospodine predsedniče je da u meni i Sjedinjenim državama imate velikog prijatelja i saveznika."

Egipatski predsednik je rekao da ceni Trampov čvrst stav u borbi protiv terorizma i obećao je saradnju.

"Egipat i ja ćemo uvek biti uz vas čvrsto i vrlo predano u ostvarenju uspešne strategije u borbi protiv terorizma."

Srdačan susret u Beloj kući je znak otopljavanja odnosa dve zemlje posle višegodišnjeg zahlađenja, tokom administracije predsednika Obame, koja je kritikovala Sisijeva hapšenja demonstranata u Kairu.

Međutim, stručnjak za bliskoistočna pitanja Pol Salem, koji je za Glas Amerike govorio putem skajpa, smatra da je razlika više u tonu nego sadržaju susreta.

"Imajte na umu da je čak i u vreme Obamine administracije saradnja u velikoj meri nastavljena. Vojna pomoć je doduše bila obustavljena jedno vreme, ali je nastavljena saradnja na polju obaveštajnih delatnosti i diplomatije, kao i ekonomska pomoć."

Pol Salem je takođe rekao da je predsednik Tramp iskoristio susret da promoviše svoju političku agendu.

"Egipat je najveća arapska zemlja. Važan je zbog odnosa sa Izraelom, zbog bliskoistočnog mirovnog procesa. Važan je i za regionalnu diplomatiju i politiku: za Libiju, za Siriju, za borbu protiv pripadnika Islamske države, tako da je sastanak dva lidera imao višestruku važnost. Mislim da sada, kao predsednik, Tramp pokušava da stekne što veći broj prijatelja."

Međutim egipatski analitičar Atif al Sadavi, očekuje promenu u odnosima na relaciji Vašington - Kairo.

"Trampova administracija je obećala da će spoljnu politiku zasnivati na američkim interesima: "Amerika na prvom mestu". Amerika više neće, kao ranije, štititi saveznika ili njenog predsednika kako bi ostao na vlasti."

Egipatski analitičar smatra da bi premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim moglo da umanji uticaj egipatskog predsednika u regionu.

XS
SM
MD
LG