Linkovi

Novi ustav u Egiptu?


Sledbenici Muslimanskog bratstva u Egiptu žele povratak Morsija na vlast.
Sledbenici Muslimanskog bratstva u Egiptu žele povratak Morsija na vlast.

Predsednik prelazne vlade Adli Mansur je imenovao deset sudija i profesore prava koji imaju mesec dana da predlože ustavne amandmane

Prelazni predsednik Egipta kojeg podržava vojska, izabrao je pravne stručnjake da uvedu izmene u egipatski ustav, koji je vojska ranije tokom meseca suspendovala zbacivanjem prethodnog islamističkog predsednika koji ga je ratifikovao.
Isti panel treba da održi prvi sastanak danas.

U dekretu izdatom u subotu, predsednik prelazne vlade Adli Mansur je imenovao deset sudija i profesore prava koji imaju mesec dana da predlože ustavne amandmane kao deo rasporeda za povratak Egipta demokratskoj upravi.

Zbačeni islamistički predsednik Mohamed Morsi ratifikovao je ustav prošlog decembra. Pošto su njegovi islamistički sledbenici u skupštini sastavili taj dokument i obezbedili njegovo odobrenje putem referenduma na kojem je izlaznost bila niska.

Morsi je bio godinu dana na položaju, kao prvi demokratski izabrani predsednik nakon zbacivanja njegovog prethodnika Hosnija Mubaraka tokom narodnog ustanka 2011. koji je podržala vojska.
XS
SM
MD
LG