Linkovi

El Baradej poziva na bojkot izbora


Mohamed el Baradej
Mohamed el Baradej

Mohamed El Baradej je poručio da odbija da učestvuje u izborima koje je početkom nedelje sazvao egipatski predsednik Mohamed Morsi.

Egipatski opozicioni lider, Mohamed el Baradej, pozvao je na bojkot predstojećih parlamentarnih izbora.

El Baradej je danas poručio da odbija da učestvuje u izborima koje je početkom nedelje sazvao islamistički predsjednik Mohamed Morsi. Egipatski predsjednik zakazao je glasanje za 27. april ali, prema današnjim navodima zvaničnika, razmatra promjenu datuma nakon primjedbi pripadnika koptske hrišćanske manjine.

Mohamed El Baradej, inače bivši šef Međunarodne nuklearne agencije za atomsku energiju, ocijenio je da su izbori prevara. Ostali opozicioni lideri još nisu saopštili da li prihvataju njegov poziv na bojkot.

Planirano je da izbori budu održani u četiri faze širom zemlje podijeljene između islamističkog Muslimanskog bratstva i sekularne opozicije. Glasanje bi trebalo da bude okončano krajem juna, dok bi prva sjednica parlamenta u novom sazivu bila održana 6. jula. Islamisti su uspjeli da pobjede na svim izborima od zbacivanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka
XS
SM
MD
LG