Linkovi

Egipat: Finalni krug predsedničkih izbora


Danas se održava finalni krug predsedničkih izbora u Egiptu
Danas se održava finalni krug predsedničkih izbora u Egiptu
U Egiptu se danas završava finalni dvodnevni krug predsedničkih izbora, u kojem će zemlja dobiti novog predsednika posle masovnih protesta koji su prošle godine doveli do ostavke bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Birači se opredeljuju između kandidata iz Mubarakove ere, bivšeg premijera Ahmeda Šafika i islamiste, kanidata Muslimanskog bratstva Muhameda Morsija. Odziv birača je juče, prvog dana glasanja, bio mešovit, a i oduševljenje je manje nego tokom prošlomesečnog prvog kruga izbora.

Pojedini birači su danas izjavili za Glas Amerike da su razočarani velikim razlikama između dvojice kandidata, budući da su centristički kandidati u prvom krugu eliminisani. Mnogi su razočarani i pomanjkanjem napretka u zemlji, 16 meseci od početka pobune. Egipat, takođe, i dalje nema Ustav, koji bi trebalo da odredi predsednička ovlašćenja, a Vrhovni ustavni sud je prošlog četvrtka raspustio sadašnji parlament koji su predvodili islamisti.

Proglašenje pobednika prvih slobodnih predsedničkih izbora u Egiptu, očekuje se u četvrtak, ali se nezvanični rezultati očekuju ranije. Zvanična agencija MENA je prenela da je parlament juče primio obaveštenje o dekretu kojim se poslanicima bez posebne dozvole zabranjuje ulazak u parlament. Neki vodeći islamisti tvrde da odluka Vrhovnog ustavnog suda praktično predstavlja vojni udar vladajućeg vojnog saveta.
XS
SM
MD
LG