Linkovi

Mubarak i sinovi pod istragom


Na masovnim demonstracijama u Kairu, 8. aprila, učesnici su tražili da Mubarak i njegovi saradnici budu izvedeni pred sud zbog korupcije i drugih zločina
Na masovnim demonstracijama u Kairu, 8. aprila, učesnici su tražili da Mubarak i njegovi saradnici budu izvedeni pred sud zbog korupcije i drugih zločina

Egipatske vlasti pritvorile su bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka na 15 dana radi istrage o korupciji.

Tužioci su to objavili danas, kratko vreme pošto je Mubarak prebačen u bolnicu zbog problema sa srcem, koji su se javili tokom isleđivanja u Šarm-el-Šeiku, na obali Crvenog mora. Egipatski mediji izveštavaju da su i njegova dva sina, Ala i Gamal, takođe pritvorena na 15 dana radi ispitivanja.

Mubarak i njegovi sinovi, kao i nekoliko drugih najviših bivših funkcionera, osumnjičeni su za proneveru državnog novca kao i za zloupotrebu vlasti, zbog primene sile prema demonstrantima tokom antivladinih protesta, ranije ove godine.

Svrgnuti predsednik je ranije izjavio da su optužbe protiv njega neosnovane i da on ima pravo da brani svoj ugled i ugled svoje porodice. Snimak njegove izjave preneo je u nedelju televizijski kanal Al Arabija. To je bila njegova prva javna izjava posle masovnih protesta u februaru kojima je Mubarak primoran da napusti vlast.

U međuvremenu, egipatska vojna policija juče je silom rasterala demonstrante sa kairskog trga Tahrir, okončavši time četvorodnevni sedeći protest. Snage bezbednosti uhapsile su mnoge od demonstranata koji su se razbežali sa trga.

Demonstranti su proteklih dana pojačali pritisak na vladajući vojni savet Egipta da Mubaraka i druge članove njegove vlade izvede pred sud zbog korupcije i drugih zločina.

XS
SM
MD
LG