Linkovi

Keri traži pomirenje u Egiptu


Državni sekretar Džon Keri u razgovoru sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem u Kairu, 3. mart, 2013.
Državni sekretar Džon Keri u razgovoru sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem u Kairu, 3. mart, 2013.

Džon Kerij je tokom prve posete Egiptu rekao da će razmotriti korake koje bi SAD mogle da preduzmu da bi pomogle oživljavanje egipatske ekonomije

Američki državni sekretar Džon Keri se danas sastao sa egipatskim predsednikom Muhamedom Morsijem - na završetku svoje posete važnom regionalnom savezniku - zatraživši pomirenje sukobljenih frakcija u zemlji i podsticanje nepohodnih ekonomskih reformi.

Keri je tokom prve posete Kairu u svojstvu šefa američke diplomatije, rekao da će razmotriti korake koje bi Sjedinjene Države mogle da preduzmu da bi pomogle oživljavanje egipatske ekonomije, ukoliko Egipat sklopi sporazum sa Međunarodnmim monetarnim fondom i dobije paket pomoći u iznosu od četiri milijarde i 800 miliona dolara.

Američki funkcioneri su rekli da Keri takođe planira da naglasi regionalnu ulogu Egipta, značaj mirovnog sporazuma sa Izraelom i mogućnost da posreduje u sukobu Izraela i organizacije Hamas u Pojasu Gaze. Keri se prethodnog dana sastao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova i opozicionim političarima, od kojih su neki ipak odbili da se vide sa šefom američke diplomatije, rekavši da Vašington previše podržava egipatskog predsednika i njegove islamističke saveznike.

Muhamed Elbaradej, jedan od lidera glavne opozicione koalicije u zemlji, Nacionanog fronta spasa, odbio je da se sastane sa Kerijem, ali je sa njim razgovarao telefonom. U američku ambasadu je došla otprilike polovina od 11 pozvanih opozicionih lidera. Keri je međutim izjavio da je došao da bi podržao egipatski narod, a ne da se svrstava uz strane u sadašnjem političkom sukobu u zemlji.
XS
SM
MD
LG