Linkovi

Egipatski sud osudio novinare Al Džazire


Trojica osudjenih novinara Al Dzazire na sudu u Egiptu
Trojica osudjenih novinara Al Dzazire na sudu u Egiptu

Egipatski sud je osudio trojicu novinara Al Džazire na po sedam godina zatvora, pod optužbom da su podržavali zabranjeno Muslimansko bratstvo i da su širili lažne vesti

Medju trojicom novinara osudjenih danas u Kairu su Australijanac Piter Grest, Kanadjanin egipatskog porekla Mohamed Fahmi i Egipćanin Baher Mohamed, koji je osudjen na još tri godine pod drugim optužbama. Oni su gnevno vikali dok je sudija izricao njihove presude. Članovi porodica, prisutni u sudnici, izrazili su isto gledište.

„Pogrešna presuda. Ne znam kako je sudija doneo ovu odluku. Bio bih veoma zainteresovan da čujem njegove razloge za izricanje ovakve presude. To nema nikakve logike“,kaže Majk Grest, brat Pitera Gresta.

„Ovo je čista korupcija. To je korumpirani i politizovani slučaj i sve u vezi njega je pogrešno“, navodi Abdel Fahmi, brat Mohameda Fahmija.

Grest, Fahmi i Mohamed su uhapšeni u decembru prošle godine u jednom hotelu u Kairu gde su radili pošto su egipatske vlasti zatvorile biro Al Džazire, čije sedište je u Kataru.

U Kanberi, australijska ministarka inostranih poslova Džuli Bišop je rekla da ta odluka ne podržava tvrdnju Egipta „ da je na putu tranzicije ka demokratiji.“

„Australijska vlada apeluje na novu vladu Egipta da razmisli o tome kakvu poruku šalje svetu o situaciji u svojoj zemlji. Sloboda i sloboda štampe su fundamentalni za demokratiju i duboko smo zabrinuti da je ova presuda deo šireg nastojanja da se ućutka sloboda medija koja podržava demokratije širom sveta“, kaže Džuli Bišop, australijska ministarka inostranih poslova.

Al Džazira je demantovala optužbe protiv svojih novinara. Izvršni direktor Al Džazire na Engleskom jeziku, Al Anstej je rekao da su kazne izrečene uprkos nedostatku bilo kakvog dokaza koji bi podržao optužbe i da je jedini razuman ishod da se presuda preinači.

Prošle nedelje, Egipat je oslobodio drugog novinara Al Džazire koji je proveo 10 mesci u zatvoru bez optužnice. Tužioci su naredili puštanje na slobodu Abdule Elšamija iz zdravstvenih razloga nakon štrajka gladju koji je počeo u januaru u znak protesta zbog pritvora.
XS
SM
MD
LG