Linkovi

Kršenje ljudskih prava u Egiptu?


Ethnic Dong children wearing traditional costumes attend Duoye Festival, in Sanjiang, Guangxi Zhuang Autonomous Region, China.
Ethnic Dong children wearing traditional costumes attend Duoye Festival, in Sanjiang, Guangxi Zhuang Autonomous Region, China.

"Hjuman rajts voč" traži da se istraži uloga predsednika Abdela Fataha el-Sisija u ubistvu demontranata u Kairu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ smatra da protiv egipatskog predsednika Abdela Fataha el-Sisija treba pokrenuti istragu zbog mogućih kršenja ljudskih prava, u vezi sa ubistvom stotina ljudi tokom prošlogodišnjih protesta u Kairu.

U svom današnjem izveštaju, grupa iznosi zaključke svoje jednogodišnje istrage šestonedeljnog nasilnog obračuna sa demonstrantima, koji su se okupljali da bi protestovali zbog svrgavanja bivšeg predsednika Mohameda Morsija i poziva Ujedinjene nacije da formiraju međunarodnu istražnu komisiju o tim događajima.

Navodi se da je potrebno istražiti ulogu koju je u rasterivanju demonstranata imao Abdel Fatah el-Sisi, tadašnji ministar odbrane i sadašnji šef države, kao i ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim.

Islamistički egipatski predsednik Mohamed Morsi svrgnut je s vlasti 3. jula 2013. godine, posle čega su usledile masovne demonstracije njegovih pristalica.

"Hjuman rajts voč" u svom izveštaju navodi da je ubistvo više od hiljadu demonstranata "bez presedana" po broju žrtava u u Egiptu, a da su policija i snage bezbednosti "sistemski i namerno koristile preteranu silu".

XS
SM
MD
LG