Linkovi

Kršenje ljudskih prava u Egiptu?


Ethnic Dong children wearing traditional costumes attend Duoye Festival, in Sanjiang, Guangxi Zhuang Autonomous Region, China.

"Hjuman rajts voč" traži da se istraži uloga predsednika Abdela Fataha el-Sisija u ubistvu demontranata u Kairu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ smatra da protiv egipatskog predsednika Abdela Fataha el-Sisija treba pokrenuti istragu zbog mogućih kršenja ljudskih prava, u vezi sa ubistvom stotina ljudi tokom prošlogodišnjih protesta u Kairu.

U svom današnjem izveštaju, grupa iznosi zaključke svoje jednogodišnje istrage šestonedeljnog nasilnog obračuna sa demonstrantima, koji su se okupljali da bi protestovali zbog svrgavanja bivšeg predsednika Mohameda Morsija i poziva Ujedinjene nacije da formiraju međunarodnu istražnu komisiju o tim događajima.

Navodi se da je potrebno istražiti ulogu koju je u rasterivanju demonstranata imao Abdel Fatah el-Sisi, tadašnji ministar odbrane i sadašnji šef države, kao i ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim.

Islamistički egipatski predsednik Mohamed Morsi svrgnut je s vlasti 3. jula 2013. godine, posle čega su usledile masovne demonstracije njegovih pristalica.

"Hjuman rajts voč" u svom izveštaju navodi da je ubistvo više od hiljadu demonstranata "bez presedana" po broju žrtava u u Egiptu, a da su policija i snage bezbednosti "sistemski i namerno koristile preteranu silu".

XS
SM
MD
LG