Linkovi

Egipatski kopti - dvostruka meta


Mašijat Naser u Egiptu - kartonsko naselje u kojem žive kopti.
Mašijat Naser u Egiptu - kartonsko naselje u kojem žive kopti.

Hriašćanska manjina u Egiptu, kopti već dugo je diskriminisana, a od smene bivšeg predsednika Morsija napadi su još učestaliji. Kopti, međutim, očekuju bolje dane.

U proteklih nekoliko nedelja, u Egiptu je pojačano sektaško nasilje, a glavna meta su pripadnici hrišćanskih kopta. Pokret Muslimansko bratstvo optužuje kopte da su imali značajnu ulogu u zbacivanju bivšeg predsednika Mohamada Morsija. Kopti su međutim optimistični posle odlaska islamističkog predsednika i nadaju se svetlijoj budućnosti.

U Mašijat Naseru, odnosno “Grad otpada” većina meštana su pripadnici egipatske manjinske zajednice kopta. Oni su proteklu godinu proveli u nestašici goriva i struje. Međutim, diskriminacija koju su osetili pod upravom Muhameda Morsija i Muslimanskog bratstva bila je još teža.

Koptski lideri se nadaju da će pod novom vladom iz ustava biti uklonjene verske odredbe. Koptski sveštenik otac Saman kaže da je život pod Morsijom bio težak.

“Nije postojala pravda. Egipat je bio pun propalica, haosa, pljački, otmica ljudi", kaže otac Saman.

Hrišćani su bili u strahu, nisu smeli ništa da kažu čak ni kada su napadane njihove crkve, kaže Iskander Tabet.

“Sada je sasvim drugačije u odnosu na proteklu godinu. Živeli smo u strahu i užasu, bili smo zabrinuti. Nismo se usudili da kažemo da smo hrišćani, niti bilo šta drugo. Govorili bi ružno o našim sestrama, suprugama, ćerkama jer se oblače drugačije. Sve je to bilo teško", priča Tabet.

Erin Evers iz organizacije Hjuman rajst voč, kaže da su kopti sada dvostruka meta - zato što su hrišćani i zato što su viđeni kao najveći protivnici Morsija.

“Sada smo već uplašeni, jer je naglo porastao broj incidenata u proteklih nekoliko nedelja", ističe Evers.

Ipak, po odlasku islamističke vlasti usledilo je duboko olakšanje, kaže studentkinja farmacije Hanat:

“Sada kada je vojska na našoj strani, osećamo se mnogo bezbednijim. Kao da se naš Egipat vratio, povratili smo snagu i sve ostalo. Tada kao da sam bila vezana, a sada sam slobodna. Naš Egipat se vraća.”

Diskriminacija protiv koptske zajednice je problem koji traje decenijama, ali kopti se sada nadaju da će nova vlada doneti pozitivne promene.
XS
SM
MD
LG