Linkovi

Susret Ešton - Morsi u Egiptu


Ketrin Ešton i Mohamed el Baradej na konferenciji za štampu u Kairu, 30. juni, 2013.
Ketrin Ešton i Mohamed el Baradej na konferenciji za štampu u Kairu, 30. juni, 2013.

Visoka predstavnica EU rekla da je bivši egipatski lider dobro i da su imali „prijateljsku, otvorenu i iskrenu“ diskusiju o političkoj krizi...

Pristalice zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija pozvale su na nova masovna okupljanja. U međuvremenu, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je bivši lider dobro i da su njih dvoje održali „prijateljske, otvorene i iskrene“ diskusije o političkoj krizi u Egiptu.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da je posetu Morsiju postavila kao preduslov za posetu Egiptu i dodala da su egipatski funkcioneri „odmah ponudili“ da to upriliče.

Njihov dvočasovni sastanak je prvi kontakt zbačenog lidera Egipta sa nekim međunarodnim diplomatom otkad ga je vojska pritvorila pre skoro mesec dana.

Na konferenciji za medije sa Ketrin Ešton privremeni potpredsednik Egipta Mohamed el-Baradej insistirao je da Morsi neće biti deo nijednog budućeg eventualnog političkog procesa u Egiptu.

„Posle 30. juna, jasno je da je stupila na snagu nova faza, koju je donela revolucija. Postoji nova mapa puta. Morsi nije uspeo, ali Muslimansko bratstvo će nastaviti da bude deo političkog procesa i voleli bismo da oni učestvuju u njemu", rekao je El-Baradej.

Ešton je rekla da ne zna gde Morsija drže i nije želela da ulazi u detalje onoga što joj je Morsi rekao.

Međutim, istakla je da je diskusije sa Morsijem i drugim Egipćanima uveravaju da postoje razlozi za optimizam.

„Znate da me uvek impresionira u mojim ovdašnjim razgovorima optimizam ljudi i njihova rešenost povodom budućnosti ove zemlje. Izazov je pronaći način na koji možete da zbližite ljude i krenete napred imajući na umu da su podele na startu velike“, rekla je Ešton.

El-Baradej je izrazio optimizam da bi ne-nasilni protesti Muslimanskog bratstva, kojima se poziva na ponovni povratak Morsija na vlast, mogli da budu okončani mirnim putem.

Ketrin Ešton je takođe ukazala da je Evropska unija spremna da pomogne Egiptu na budućim izborima, uključujući ponudu da pošalje timove za praćenje glasanja.

Privremena vlada planira da u roku od pet meseci održi referendum u cilju ratifikacije amandmana na Ustav i organizuje parlamentarne izbore naredne godine, posle čega bi usledili izbori za novog predsednika.
XS
SM
MD
LG